Bu kapsamda, eğer vergi tarifesinde bir güncelleme yapılırsa, maaşların yıl içerisinde vergi dilimleri nedeniyle düşmesi önlenmiş olacak. İşte düzenlemenin detayları...
Sendikaların Talepleri Meclis'te Gündeme Geldi
CNBC-e muhabiri Hazal Ateş’in haberine göre, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, Meclis turu sırasında ücretleri olumsuz etkileyen vergi dilimlerinde düzenleme yapılması talebini gündeme getirdi. Sendikalar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yeniden değerleme oranına göre vergi tarifesinin güncellenmesini ve ilk vergi diliminin asgari ücretin 14 katı olarak belirlenmesini istiyor.
Vergi Diliminde Değişiklikler Masada
Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, sendikaların bu taleplerini değerlendirmeye aldı. Eğer düzenleme hayata geçerse, maaşların yıl içerisinde Gelir Vergisi Kanunu'ndaki ikinci dilime girmesi ve bu yüzden düşmesi engellenecek. Bu sayede, çalışanların maaşlarının vergi dilimi nedeniyle azalması ortadan kalkacak. Vergi diliminin %15'ten %10'a indirilmesi de gündemde olan seçenekler arasında bulunuyor.
Prim Desteğinde Değişiklik
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında ele alınan bir diğer konu ise, sanayi sektöründeki istihdam kaybını önlemeye yönelik prim desteği oldu. Özellikle tekstil, mobilya, hazır giyim ve deri sektörlerinde yaşanan kayıpların önüne geçmek için, mevcut 5 puanlık prim desteğinin bazı sektörlerde 7 puana yükseltilmesi, diğer bazı sektörlerde ise 4 puana düşürülmesi planlanıyor.
GSS Borçları İçin Yeni Erteleme Yolda
Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı 1 Ocak 2025’te sona erecek. AK Parti, borçlu vatandaşların sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için yeni bir yasa teklifi hazırlığında. Geçen yıl GSS borçları 31 Aralık 2024’e kadar ertelenmişti. Yeni düzenleme ile bu süre 31 Aralık 2025’e kadar uzatılabilir ve borcu bulunan vatandaşların sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam etmesi sağlanacak.