Memur maaşlarını belirleyecek kritik veri açıklandı: İşte ekonomistlerin aralık ayı enflasyon beklentisi...

Türkiye İstatistik Kurumu aralık ayına ilişkin enflasyon verilerini 3 Ocak'ta açıklayacak. TÜİK'in açıklayacağı rakamlar memur, emekli maaş zamları için belirleyici olacak. Peki, maaş zamları için öncü veri olan AA, Reuters ve Bloomberg HT'de ekonomistler

Memur ve emekli maaşı zam oranlarının belli olmasına iki gün kala ekonomistlerin beklentisi nasıl? Türkiye'de Aralık ayı enflasyon beklentisi, ekonomistler tarafından açıklandı. TUİK'in 3 Ocak Salı günü açıklayacağı aralık ayı enflasyon verileri öncesi, Anadolu Ajansı, Reuters ve Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin beklentisi belli oldu.

AA Finans'ın 10 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre, ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,19 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin aralık ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 2,90, en yüksek yüzde 3,60 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin aralık ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 61,98 olan yıllık enflasyonun yüzde 65,19'a çıkacağı hesaplanıyor.

Reuters'ın dokuz katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette aralık ayı için yüzde TÜFE'de 3,1 artış göngörüldü. Aylık enflasyonda tahminler yüzde 2,5 ila yüzde 3,6 bandında yer aldı.

Ankete göre, 2023'ün tamamında enflasyonun yüzde 65,1 olması bekleniyor. Yıllık enflasoyn tahminleri yüzde 64,1 ila yüzde 65,8 arasında değişiyor.

Bloomberg HT'nin anketine göre aralık ayı enflasyonunun aylık yüzde 3,12, yıllık yüzde 65,03 olması bekleniyor.

Foreks'in anketine göre de ekonomistlerin eralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) aylık medyan tahmini yüzde 3,00, ortalama tahmin ise yüzde 3,01 artış yönünde gerçekleşti. Ekonomistler, bu ay uluslararası petrol fiyatlarındaki gerileme ile ucuzlayan akaryakıt fiyatlarının ve kontrollü kur artışının enflasyonu sınırladığına değinirken, doğal gaz sübvansiyonunun tüketim arttıkça devreden çıkmasının, geriden gelen kira kalemi ile sebze fiyatlarındaki yüksek zamların enflasyon üzerinde etkili olduğunu kaydediyorlar.

2024 SONU TAHMİNİ YÜZDE 42,39

Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi yüzde 42,39 oldu.

TÜFE kasım ayında yüzde 3,28 artış göstermişti.

cumhuriyet

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kamudan Haber Haberleri