Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK) şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı.
Buna göre, yıllık enflasyon şubat ayında yüzde 55,18'e geriledi ve aylık enflasyon yüzde 3,15 oldu. Tüketici enflasyonu, 2022 yılı aralık ayına göre yüzde 10, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 71,83 olarak belirlendi.
Geçen ay yıllık enflasyon yüzde 57,68, aylık enflasyon ise yüzde 6,65 olarak açıklanmıştı. Gıda ve alkolsüz içecekler grubu en yüksek aylık enflasyona sahip oldu.
Ana harcama grupları itibarıyla, şubat ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde -1,76 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, gıda ve alkolsüz içecekler grubu yüzde 7,36'lık artışla bir önceki aya göre en yüksek artışı kaydetti. Giyim ve ayakkabı grubu, bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup oldu (%21,69), lokanta ve oteller grubu ise bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup olarak (%74,34) belirlendi.
WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Türkiye ekonomisi için son derece önemli olan şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı.
Yapılan açıklamaya göre, yıllık enflasyon oranı (E-TÜFE) şubat ayında bir önceki aya göre artarak yüzde 126,91'e yükseldi. Bu durum, vatandaşların yaşam standartlarının düşmesine ve fiyat artışlarının daha da hissedilir hale gelmesine neden oldu.
Aylık enflasyon oranı ise yüzde 7,21 olarak kaydedildi. Ocak ayında ise yıllık enflasyon oranı yüzde 121,62 ve aylık enflasyon oranı ise yüzde 9,26 olarak gerçekleşmişti. Şubat ayındaki yükseliş, özellikle gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlar nedeniyle meydana geldi.
Bu veriler, Türkiye'nin enflasyonla mücadele etmek için daha sıkı tedbirler alması gerektiğini gösteriyor. Ekonomik istikrar ve vatandaşların refahı için, enflasyon oranlarının düşürülmesi şart.