TSK personeline ilişkin kanun teklifinin tam metni 49 madde

AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan kanun teklifi ile Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile general ve amirallerin işlediği askeri suçlarda, soruşturma izni vermeye yetkili merciler ile soruşturma ve kovuşturma makamlarının belirlenmesinde bu kişilerin son rütbeleri ve görevleri esas alınacak.

Harp malulleri ile vazife malulü sayılanların anne ve babasına ödenecek aylık, asgari ücretin net tutarından az olamayacak.

TSK personelinin kıyafetine yönelik hangi hallerde, görevlerde, zamanlarda ve kimler hakkında kayıtlama ve kısıtlamaların uygulanmayacağı Milli Savunma Bakanınca belirlenecek.

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde 24 saat içinde görevli hakimin onayına sunulması şartıyla askeri birlik komutanının veya askeri kurum amirinin ya da hukuk hizmetleri başkanı veya birim amirinin yazılı emri üzerine, tehlikenin veya suçun işlenmesinin önlenmesi amacıyla önleme aramasına imkan tanınacak.

Sivil personelin periyodik sağlık muayenesine "hijyen gerektiren veya sıhhi işlerde çalışan" şeklinde sınırlama getirilecek.

Erbaş ve erlerin sağlık hizmet bedelleri, reçete edilen ilaçlar için ortaya çıkan eşdeğer ilaç farkları ile tıbbi cihaz, malzeme fiyat farkları, ilgisine göre Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçesinden karşılanacak.

Terhislerinden sonra tedavileri devam eden erbaş ve erlerin tedavileri süresince yol ücretleri ve gündelikleri ödenecek.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararı ile general ve amirallerin terfi ve görev sürelerinin uzatılmasına yönelik işlemler Milli Savunma Bakanı'nın teklifi ile yürütülecek.

General ve amirallerin bir üst rütbeye yükseltilmesinde aranan karar yeter sayısında "YAŞ üyelerinin üçte ikisinin kabulü" şartı kaldırılacak, "YAŞ'ın kararı" esas alınacak.

Yurt dışına öğrenim, kurs ve staj için gönderilen subay ve astsubayların yurt dışında bu nedenlerle geçirdikleri sürelerin, hizmet gereği zorunlu olarak simülatör eğitimlerine katılanlar dışında toplam 6 ayı geçen kısmı yükümlülük süresinden sayılacak.

 Sınavlarla ilgili her türlü açıklama Milli Savunma Bakanlığı'nın internet sayfasından duyurulacak ve bu duyurular adaylara tebliğ hükmünde olacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Teklifle Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunundaki "ödenecek brüt aylık tutar" kısmında yer alan "onbaşılar" ibaresi "astsubay astçavuşlar" şeklinde değiştirildi. Değişiklikle, Askeralma Kanunu ile statüler arasına "yedek astsubay" statüsü ilave edildi. Bu kapsamda astsubay adaylarına temel eğitim süresince ödenecek olan tutarın, en küçük astsubay rütbesi olan ve yedek astsubay tayin edilen personelin haiz olduğu "astsubay astçavuş" rütbesi için ödenen miktar kadar olacak.

Askeri kaynaktan müfettiş yardımcısı atanmasına ilişkin usul ve esaslar Anayasa Mahkemesinin iptal kararı çerçevesinde yeniden düzenlenecek.

Bu kapsamda, Milli Savunma Bakanlığının müfettiş yardımcısı kadrolarına ayrıca yapılacak yarışma sınavında başarılı olmak kaydıyla askeri kaynaktan da atama yapılabilecek.

Askeri kaynaktan müfettiş yardımcılığı giriş sınavına başvurabilmek için; Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu subay statüsünde (Teğmen-Albay) bulunmak gerekecek. Giriş sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan oluşacak. Yazılı sınav, klasik veya çoktan seçmeli şeklinde yapılacak. Yazılı sınavda başarılı olamayanlar sözlü sınava alınmayacak.

Giriş sınavına başvuru yeri, şekli, şartları, istenecek belge ve beyanlar, son başvuru tarihi, sınavın yapılış şekli, yeri, zamanı ve atama yapılacak kadro sayısı, sınava çağrılacak aday sayısı ile diğer hususlar sınav tarihinden en az 45 gün önce Bakanlığın internet sitesinde yayımlanmak suretiyle duyurulacak.

Askeri kaynaktan alınan adaylar, yapılan giriş sınavını kazanmak şartıyla müfettiş yardımcısı olarak göreve başlayacak. Müfettiş yardımcılarının yetişme süresi 3 yıl olup teorik eğitim, refakat ve bağımsız iş yapma olmak üzere 3 aşamalı bir süreci kapsayacak. Askeri kaynaktan alınan müfettiş yardımcıları 3 yılın sonunda sözlü yeterlik sınavına tabi tutulacak.

Yeterlik sınavında başarılı olanlar müfettişliğe, 70 puanın altında kalanlar Milli Savunma Bakanlığında durumlarına uygun kadrolara atanacak. Değişikliğin uygulanmasına ilişkin hususlar Milli Savunma Bakanlığınca hazırlanacak yönetmelikle belirlenecek. Öngörülen düzenleme yürürlüğe girmeden önce stajyer müfettiş olarak görev yapan personelin herhangi bir işleme gerek kalmaksızın müfettiş yardımcılığına atanmasına yönelik düzenleme de yapılacak.

Teklifle, muvazzaf kıdemli binbaşılar ile 24'üncü hizmet yılını tamamlamış muvazzaf astsubayların özlük hakları düzenlenerek tecrübeli personelin meslekte kalması sağlanacak.

Ayrıca, emekli, adi malul veya vazife malullüğü aylığı bağlanmış emekli subay ve emekli astsubayların emekli aylıklarında iyileştirme yapılacak.

Yurt dışına öğrenim, staj, kurs, ihtisas veya görgü ve bilgilerini artırmak amacıyla gönderilen personelin yükümlülük sürelerinin hesaplanmasında yurt dışında 6 aydan kısa geçirilen sürelerin dikkate alınmamasına yönelik düzenleme de yapılacak.

Teklifle, yabancı devlet harp okullarında okutulan askeri öğrencilerin eğitim sürelerinin, mezun olana kadar değil gönderilecek okulun durumuna göre yıl ve dönem bazında belirlenebilmesi, belirli sürelerle yabancı devlet harp okullarına öğrenci gönderilebilmesi, yabancı devlet harp okullarında okutulan bir öğrenciye ayrılacak bütçe ile daha fazla öğrencinin kısmi süreli olarak yabancı devlet harp okullarına gönderilebilmesi, ayrıca eğitim süreleri bakımından denk olmayan ve öğrenci gönderilemeyen bazı ülkelerin harp okullarına da askeri öğrenci gönderilebilmesi amaçlanıyor.

Ayrıca, kısmi süreli okutulacak öğrencilerin Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılmaları halinde Devletçe yapılan masraflarının tespit ve tahsiline ilişkin düzenleme yapılması, kısmi süreli okutulacak öğrencilerin nasıplarının ve sınıflandırılmalarının yabancı devlet harp okullarından mezun olacak askeri öğrenciler ile aynı usullere tabi olmasına yönelik düzenleme de yapılacak.

- Sınavlarla ilgili açıklamalar Milli Savunma Bakanlığı'nın internet sayfasından duyurulacak

Milli Savunma Bakanlığınca gerçekleştirilen personel temin faaliyet sürecinin aksamaması, hızlandırılması, zaman ve emek israfının önlenmesi, posta ve tebligat giderlerinin asgari seviyeye indirilmesine yönelik, sınavlarla ilgili her türlü açıklama, başvuru ve sonuçların adaylara duyurulması işlemlerinin Bakanlık internet sayfasından duyurulması ve bu duyuruların adaylara tebliğ hükmünde olmasına ilişkin düzenleme yapılacak.

Teklifle Nakdi Tazminat Ve Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik ile Uçuş, Paraşüt, Denizaltı, Dalgıç Ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminat Kanununda belirtilen hak sahiplerine ödenecek nakdi tazminat miktarları artırılacak.

Kişilerin özel hayatının korunmasını isteme kapsamında hukuki güvenlik ve öngörülebilirliğini sağlamak amacıyla gecikmesinde sakınca bulunan hallerde 24 saat içinde hakim onayına sunulması şartı ile birlik komutanının veya kurum amirinin yazılı emri üzerine tehlikenin veya suçun işlenmesinin önlenmesi amacıyla sahil güvenlik hizmet binaları ve eklentileri ile yüzer unsurlarında, jandarma hizmet binaları ve eklentilerinde, askerlik yükümlülüğünü yerine getiren erbaş ve erlerin üstünün, özel kağıtlarının ve eşyalarının aranmasına imkan tanınacak.

Şehitlerin anne ve babaları, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneğine üye olabilecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu'nda, "tatbikat ve eğitimlerde silahaltına alınan yedek personele yapılacak ödemeler" başlığı altında düzenleme yapılıyor.

Buna göre, özel kanunlarında yer alan hükümler saklı kalmak üzere, tatbikat veya eğitim için silahaltına alınan yedek personele, askeri kurumlarına katıldıkları tarihten itibaren silahaltında bulundukları sürece, varsa bağlı bulundukları kurum veya kuruluşlardan aldıkları aylık, ücret ve diğer mali haklar da dikkate alınarak muvazzaf emsallerini geçmemek kaydıyla ödeme yapılabilecek. Buna ilişkin usul ve esaslar cumhurbaşkanınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Kamulaştırma Kanunu'nda, kamu yararına yönelik ihtiyacın ortadan kalkması halinde ilgili idare tarafından terk edilebilecek durumda olan taşınmazların kullanımına son verilerek ilgililere iade edilmesi yoluyla idare aleyhine açılan kamulaştırmasız el atmadan kaynaklanan tazminat davalarında kamu zararının önüne geçilmesi, idare tarafından yalnızca kamu yararına yönelik kullanımına ihtiyaç duyulan taşınmazlar yönünden bedel hesaplamasına gidilmesi, uzlaşmanın taşınmazın kullanımına kısmen ya da tamamen son verilmesine ilişkin de yapılabilmesi, uzlaşmanın taşınmazın üzerinde yapı bulunması halinde bina/tesis bulunmayan kısmının ifraz edilmesi suretiyle de mümkün olabilmesi, açılacak kamulaştırmasız el atma davalarında, öncelikle idarenin kamu yararına yönelik ihtiyaç durumuna göre taşınmazın kullanımına son verilerek iade edilip edilmeyeceğinin mahkeme tarafından dikkate alınmasına yönelik düzenleme yapılıyor.

Emniyet Teşkilatı Uçuş ve Dalış Hizmetleri Tazminat Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle, personelin hak sahibi anne ve babasına ödenecek tazminat miktarları artırılıyor.

Uzman Erbaş Kanunu'nda yapılan değişikliğe göre, görevde başarısız olma, intibak edememe ve kendilerinden istifade edilememe hallerinde yapılacak işlemler, çıkarılacak yönetmelikte düzenlenecek.

İlk 5 aylık intibak dönemi içerisindeki uzman erbaşlardan, ilgili mevzuatında personelin vazife, ödev ve sorumlulukları olarak düzenlenen hususlara riayet etmedikleri rapor, tutanak ve her türlü belge ile sabit olanlar, en az iki disiplin amirinden toplam 3 defa veya daha fazla disiplin cezası alanlar, verilecek intibak eğitimlerinden başarısız olduğu sınav notu ile tespit edilenler, görevde başarısız olma veya kendilerinden istifade edilememe halleri bulunanlar, intibak edememiş sayılacak ve sözleşmeleri feshedilecek.

Uzman erbaşlardan, atış, spor ve eğitim faaliyetlerinde ilgili mevzuatında öngörülen standartlara ulaşamayanlar, harekat, operasyon, iç güvenlik, hudut ve kolluk/asayiş görevleri ile kadro görevinin gereklerini yerine getirmede yetersizlik veya isteksizlik göstererek vazifeyi yahut birliğin emniyetini tehlikeye düşürenler veya görevin yapılmasını aksatanlar, bu durumlarının rapor, tutanak ve her türlü belge ile kanıtlanması halinde görevde başarısız sayılacak sözleşmeleri feshedilecek.

Teklifle, uzman erbaşların "kendilerinden istifade edilememe halleri" de ayrıntılı olarak düzenleniyor.

Buna göre, gelirinin çok üstünde borçlanmaya düşkün olan ve bu borçlarını ödememeyi alışkanlık haline getirenler,

Görevine, sosyal ve aile yaşantısına zarar verecek derecede menfaatine, içkiye, kumara düşkün olanlar veya Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Jandarma Genel Komutanlığının veya Sahil Güvenlik Komutanlığının itibarını sarsacak şekilde yüz kızartıcı, utanç verici veya toplumun genel ahlak yapısına aykırı fiillerde bulunanlar,

Devletin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Jandarma Genel Komutanlığının veya Sahil Güvenlik Komutanlığının manevi şahsiyetine zarar verecek nitelikte suç veya disiplinsizlik teşkil eden tutum, davranış veya fiillerde bulunanlar,

İntihara teşebbüs eden, kendisini veya bir başkasını kasten hizmete yaramayacak hale getiren ve getirtenler, kasten veya tedbirsizlik suretiyle ateşli silah ile kendisini veya başkasını yaralayanlar,

Disiplinsizliği alışkanlık haline getirdiği anlaşılanlar,

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullandığı rapor ile tespit edilenler,

Mazeretsiz olarak bir sözleşme yılı içinde toplam yedi gün ve daha uzun süre göreve gelmeyenler,

Türk Silahlı Kuvvetlerinde komando birliklerinde görev yapmak üzere komando branşında veya Jandarma Genel Komutanlığında jandarma alt branşında istihdam edilmek üzere temin edilenlerden en az 4 yıl hizmet süresini tamamlamadan, vazifenin sebep ve tesiri nedenleri hariç, komando niteliğini kaybettiği yönünde sağlık kurulu raporu alanlar,

Uzman erbaş olmak için gerekli nitelik ve şartlardan herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılan veya sözleşme süresi içinde bu niteliklerinden herhangi birini kaybedenler,

Sıhhi arızası devam edenler, bu durumlarının rapor, tutanak ve her türlü belge ile kanıtlanması halinde kendinden istifade edilemeyecek personel sayılacak ve sözleşmeleri feshedilecek.

Astsubaylığa geçmek için gerekli başvuru şartlarına haiz olup harekat veya yurt dışı operasyon görevleri nedeniyle başvuruda bulunamayan veya seçme sınavına katılamayan uzman erbaşlara başvuru yapamadıkları veya katılım sağlayamadıkları sınav sayısı kadar sınav hakkı verilecek.

Anayasa Mahkemesinin daha önce aldığı karara uyum sağlamak amacıyla Uzman Erbaş Kanunu'nda düzenleme yapılıyor. Buna göre "görevde başarısız olma, intibak edememe ve kendilerinden istifade edilememe hallerinde yapılacak işlemlerin" yönetmelik ile düzenlenmesi sağlanıyor.

Harp Araç ve Gereçleri ile Silah, Mühimmat ve Patlayıcı Madde Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Kanunu'nda yapılan değişiklikle yıllık listelerde belirlenen her türlü harp araç ve gereçleri ile silah, mühimmat ve bunlara ait yedek parçalarla patlayıcı maddelerin ihracı veya yurt dışına çıkarılmasına, Dışişleri Bakanlığının görüşü alındıktan sonra Milli Savunma Bakanlığınca izin verilebilecek.

Savunma Sanayii Güvenliği Kanunu'nda yapılan değişiklikle NATO projelerinin gerçekleştirildiği tesisler için denetlemelere, Kuzey Atlantik Andlaşması Merkez Kurulu Başkanlığından da yetkili personelin katılması talep edilecek.

Teklifle 1999 yılı sonrası sigortası başlayan ve 1 Şubat 2018 yılı sonrası kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilen ancak yaş şartını sağlayamadığı için emekli aylığı bağlanamayan askeri personele emekli maaşı bağlanıyor.

Buna göre kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilenlere, yaş şartı aranmaksızın kadın ve erkek 25 hizmet yılını tamamlaması halinde emekli aylığı bağlanacak.

Teklifle daha önce emekli aylığı bağlanan veya emekli ikramiyesi ödenenlere ilişkin usul ve esaslar da belirleniyor.

Teklifle sözleşmeli erbaş ve erlerin uzman erbaş statüsüne geçirilebilmelerine ilişkin düzenleme yapılıyor.

Sözleşmeli erbaş ve erlerin bağlı oldukları kuvvet komutanlıklarında statü geçişi kapsamında uzman erbaşlığa geçebilmelerinin şartları düzenleniyor.

Buna göre en az lise mezunu olmak, uzman erbaş olmaya istekli olmak, başvuru tarihinde ikinci hizmet yılını tamamlamış olmak, yönetmelikte öngörülen sınavlarda başarılı olmak gibi şartlar aranacak.

Teklifle, yargı yolu kapalı olan disiplin cezalarının, ceza sayısı veya puanına eklenmek suretiyle, Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiğin kesilmesi sonucunu doğurduğu hallerde anılan yargı yolu kapalı disiplin cezalarının da mahkemelerce incelenebileceğine ve bunların iptal edilebileceğine ilişkin düzenleme yapılıyor.

GENEL GEREKÇE

21/1/2017 tarihli ve 6771 sayılı Kanunla Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında yapılan değişiklikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmiştir. Bu kapsamda 10/7/2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile idari yapıda önemli değişiklikler yapılmıştır. Milli Savunma Bakanlığına yönelik olarak; Genelkurmay Başkanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Milli Savunma Bakanına bağlanmış ve Genelkurmay Başkanlığı ile Kuvvet Komutanlıklarının teşkilatı Milli Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda gösterilmiştir.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş öncesi dönemde de mevzuatta teşkilata yönelik önemli değişiklikler yürürlüğe girmiştir. 8/11/2016 tarihli ve 6755 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun ile; 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununda ve 2692 sayılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanununda değişiklik yapılmak suretiyle Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır.

9/11/2016 tarihli ve 6756 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesi Hakkında Kanun ile; Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve asker hastaneler Sağlık Bakanlığına ve Sağlık Bilimleri Üniversitesine devredilmiştir.

Askeri yargı alanında 6771 sayılı Kanunla Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında yapılan değişiklikle askeri mahkemeler kaldırılmış, 1/2/2018 tarihli ve 7078 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun ile askeri yargıya ilişkin 357 sayılı Askeri Hâkimler Kanunu, 1600 sayılı Askeri Yargıtay Kanunu ve 1602 sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.

Yukarıda bahsedilen kuruluş ve teşkilatta meydana gelen değişiklikler doğrultusunda mevzuatın güncellenmesi İhtiyacı ortaya çıkmış olup, bu kapsamda ve ilgili Kanunlarda düzenlemeler yapılması amaçlanmaktadır.

Diğer taraftan, Anayasa Mahkemesi tarafından muhtelif tarihlerde verilen iptal kararlan ve gerekçeleri çerçevesinde düzenleme yapılmak suretiyle ortaya çıkan hukuk boşluklarının giderilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile general ve amirallerin işlediği askeri suçlarda, soruşturma izni vermeye yetkili merciler ile soruşturma ve kovuşturma makamlarının belirlenmesinde anılan kişilerin son rütbeleri ve görevlerinin esas alınması amaçlanmaktadır.

MADDE 2- Madde ile kamu görevlisi olan harp malulleri İle 2330 sayılı Kanun veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren Kanunlara göre vazife malulü sayılanların da anne ve babasına ödenecek aylığın asgari ücretin net tutarından az olmaması amaçlanmaktadır.

MADDE 3- 6755 sayılı Kanunun 6 ncı ve 23 üncü maddeleri ile Jandarma Genel Komutanlığı İle Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlanması, ayrıca, Genelkurmay Başkanlığının Milli Savunma Bakanına bağlanması ve Genelkurmay Başkanlığı teşkilatının Milli Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda gösterilmesi nedeniyle maddede bu kapsamda düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.

MADDE 4- Madde ile; Anayasa Mahkemesinin 12/1/2023 tarihli ve 32071 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan E.:2018/137 ve K.:2022/86sayıIı Kararında belirtilen gerekçeler dikkate alınarak kişilerin özel hayatının korunmasını isteme kapsamında hukuki güvenlik ve öngörülebilirliğini sağlamak amacıyla gecikmesinde sakınca bulunan hallerde yirmidört saat içinde hâkim onayına sunulması şartı ile askeri birlik komutanının veya askeri kurum amirinin ya da hukuk hizmetleri başkanı veya birim amirinin yazılı emri üzerine tehlikenin veya suçun işlenmesinin önlenmesi amacıyla önleme aramasına imkân tanınması amaçlanmıştır.

MADDE 5- 6755 sayılı Kanununun 6 ncı maddesi ile Jandarma Genel Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlanmış ve mezkur Kanun ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa “Jandarma Hizmetleri Sınıfı” eklenmiştir. Bu kapsamda maddede uyum düzenlemesi yapılması, ayrıca sivil personelin periyodik muayenesine “hijyen gerektiren veya sıhhi işlerde çalışan” şeklinde sınırlama getirilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 6- Madde ile, erbaş ve erlerin genel sağlık sigortalısı sayıldıkları süre içerisinde yaralanması, hastalanması veya bir sakatlığının söz konusu olması durumunda, Sağlık Bakanlığı hastanelerince tedaviye yönelik bazı hizmetlere sınırlamalar getirilmekte (örneğin fizik tedavi belirli sayıda seans ile sınırlı) ve bu sınırlamalar kapsamında anılan kişilerin tedavilerinde mağduriyetler yaşanmaktadır.

Bu kapsamda maddenin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere eklenen fıkra ile, mağduriyetlerin önlenmesi maksadıyla sağlık hizmet bedelleri, reçete edilen ilaçlar için ortaya çıkan eşdeğer ilaç farkları ile tıbbi cihaz/malzeme fiyat farklarının ilgisine göre Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçesinden karşılanması amaçlanmaktadır.

Ayrıca, maddenin dördüncü fıkrasında, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 88 inci maddesi kapsamında, terhislerinden sonra tedavileri devam eden erbaş ve erlerin tedavileri süresince yol ücretleri ve gündeliklerinin ödenmesine yönelik düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.

Bununla birlikte, 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi ile Genel Sağlık Sigortası dışında tedavi yapılmasının söz konusu olmaması nedeniyle, maddenin beşinci fıkrasında yer alan “genel sağlık sigortası dışında” ibaresinin; Sağlık Bakanlığı veya üniversite hastanelerine sevk işlemi ayrımı ortadan kaldırıldığından “Sağlık Bakanlığı veya üniversite” ibaresinin madde metninden çıkarılması amaçlanmaktadır.

MADDE 7- Milli Savunma Bakanlığının kuruluş ve teşkilatında meydana gelen değişiklikler çerçevesinde askeri ya da sivil makamlar söz konusu olabileceğinden, bu hususun madde metninde düzenlenmesi, ayrıca 6755 sayılı Kanunun 6 ncı ve 23 üncü maddeleri uyarınca Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlandığından bu kapsamda uyum düzenlemesi yapılması amaçlanmaktadır.

MADDE 8- 7329 sayılı Askerî Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile mülga edilen 353 sayılı Askerî Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununa ilişkin ibarenin madde metninden çıkarılması, ayrıca 1632 sayılı Kanun bakımından askeri öğrencilerin yükümlülüğüne yönelik “subay” ibaresinin uyum düzenlemesi kapsamında maddeye eklenmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 9- Mevzuatta yapılan değişikliklerle Genelkurmay Başkanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Milli Savunma Bakanına bağlanmış ve Genelkurmay Başkanlığı İle Kuvvet Komutanlıklarının teşkilatı Milli Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda gösterilmiştir. Bu kapsamda madde ile, kuruluş ve teşkilatta meydana gelen değişiklikler dikkate alınarak mevzuatın güncellenmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 10- Genelkurmay Başkanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Milli Savunma Bakanına bağlanmış ve Genelkurmay Başkanlığı ile Kuvvet Komutanlıklarının teşkilatı Milli Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda gösterilmiştir. Ayrıca, 6755 sayılı Kanunun 6 ncı ve 23 üncü maddeleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır. Madde ile bu kapsamda uyum düzenlemesi yapılması amaçlanmaktadır.

MADDE 11- Genelkurmay Başkanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Milli Savunma Bakanına bağlanmış ve Genelkurmay Başkanlığı İle Kuvvet Komutanlıklarının teşkilatı Milli Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda gösterilmiştir. Madde ile, Millî Savunma Bakanlığının kadro ve teşkilatında yapılan bu düzenlemeye uyum sağlanması, bu kapsamdaYüksek Askeri Şura kararı ile general ve amirallerin terfi ve görev sürelerinin uzatılmasında Genelkurmay Başkanlığının görüşünün alınmasına yönelik ibarenin Kanun metninden çıkarılması ve anılan işlemlerin Milli Savunma Bakanının teklifi ile yürütülmesi, bunun yanı sıra Yüksek Askeri Şura’nın toplantı karar yeter sayısına ilişkin düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.

MADDE 12- Madde ile, Yüksek Askeri Şura kararı ile general ve amirallerin bir üst rütbeye yükseltilmesinde aranan karar yeter sayısına ilişkin düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.

MADDE 13- Genelkurmay Başkanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Milli Savunma Bakanına bağlanmış ve Genelkurmay Başkanlığı ile Kuvvet Komutanlıklarının teşkilatı Milli Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda gösterilmiştir. 6755 sayılı Kanunun 6 ncı ve 23 üncü maddeleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır. Madde ile bu kapsamda uyum düzenlemesi yapılması amaçlanmaktadır.

MADDE 14- 6755 sayılı Kanunun 6 ncı ve 23 üncü maddeleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır. Ayrıca, Genelkurmay Başkanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Milli Savunma Bakanına bağlanmış ve Genelkurmay Başkanlığı ile Kuvvet Komutanlıklarının teşkilatı Milli Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda gösterilmiştir. Bu kapsamda, kuruluş ve teşkilatta meydana gelen değişiklikler dikkate alınarak mevzuatm güncellenmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 15- Madde ile, yurt dışına öğrenim, kurs ve staj için gönderilen subay ve astsubayların yurt dışında bu sebeplerle geçirdikleri sürelerin, hizmet gereği zorunlu olarak simülator eğitimlerine katılanlar hariç, toplam 6 ayı geçen kısmının yükümlülük süresinden sayılması amaçlanmaktadır.

MADDE 16- Madde ile, 7179 sayılı Askeralma Kanunu ile statüler arasına “yedek astsubay” statüsü ilave edilmiştir. Bu kapsamda astsubay adaylarına temel eğitim süresince ödenecek olan tutarın, en küçük astsubay rütbesi olan ve yedek astsubay nasbedilen personelin haiz olduğu “astsubay astçavuş” rütbesi için ödenen miktar kadar olması amaçlanmaktadır.

MADDE 17- 6755 sayılı Kanunun 6 ncı ve 23 üncü maddeleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır. Bu kapsamda, kuruluş ve teşkilatta meydana gelen değişiklikler dikkate alınarak düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.

MADDE 18- 6755 sayılı Kanunun 6 ncı ve 23 üncü maddeleri İle Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır. Ayrıca, Genelkurmay Başkanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Millî Savunma Bakanına bağlanmış ve Genelkurmay Başkanlığı ile Kuvvet Komutanlıklarının teşkilatı Milli Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda gösterilmiştir Bu kapsamda, kuruluş ve teşkilatta meydana gelen değişiklikler dikkate alınarak mevzuatın güncellenmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 19- 926 sayılı Kanunun “Subayların ve astsubayların atanmaları” başlıklı 121 inci maddesi 7073 sayılı Kanunun 35 inci maddesi gereği yürürlükten kaldırılmış ve 6755 sayılı Kanunun 6 ve 23 üncü maddeleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır. Ayrıca, Genelkurmay Başkanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Milli Savunma Bakanına bağlanmış ve Genelkurmay Başkanlığı ile Kuvvet Komutanlıklarının teşkilatı Milli Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda gösterilmiştir Bu kapsamda, kuruluş ve teşkilatta meydana gelen değişiklikler dikkate alınarak mevzuatın güncellenmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 20- 6755 sayılı Kanunun 6 ncı ve 23 üncü maddeleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır. Ayrıca, Genelkurmay Başkanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Milli Savunma Bakanına bağlanmış ve Genelkurmay Başkanlığı ile Kuvvet Komutanlıklarının teşkilatı Milli Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda gösterilmiştir. Bu kapsamda kuruluş ve teşkilatta meydana gelen değişiklikler dikkate alınarak madde ile aylıksız izin verme yetkisine ilişkin düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.

MADDE 21- Anayasa Mahkemesinin 6/12/2022 tarihli ve 32035 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, E.:2021/84 ve K.:2022/117 sayılı Kararı ile, 926 sayılı Kanunun ek 39 uncu maddesinde yer alan “...ve yönetmelikte öngörülen şartlan taşımak...” İbaresi ile “Giriş sınavı, yönetmelikte belirlenen konulardan yazılı ve/veya mülakat şeklinde yapılır.” cümlesinin, ve “...yönetmelikle belirlenecek konulardan...” ibaresi ile“...bu sürenin sonunda oluşturulacak yeterlik sınav kurulu tarafından...” ve “...yazılı ve/veya sözlü sınava tabi tutulurlar” ibarelerinin iptallerine, karar vermiştir.

Madde ile, askerî kaynaktan müfettiş yardımcısı atanmasına ilişkin usul ve esaslar Anayasa Mahkemesinin iptal karan çerçevesinde yeniden düzenlenmektedir.

MADDE 22- Muvazzaf kıdemli binbaşılar ile 24 üncü hizmet yılım tamamlamış muvazzaf astsubayların özlük haklan düzenlenerek tecrübeli personelin meslekte kalmalannın sağlanması hedeflenmektedir.

Ayrıca, emekli, adi malul veya vazife malullüğü aylığı bağlanmış emekli subay ve emekli astsubaylardan, maddede yer alan rütbelerde/hizmet yıllarında görev yaparken emekli olanların emekli aylıklarında iyileştirme yapılması amaçlanmaktadır.

MADDE 23- Madde ile, Teklifin 20 nci maddesinde öngörülen düzenleme yürürlüğe girmeden önce stajyer müfettiş olarak görev yapan personelin herhangi bir işleme gerek kalmaksızın müfettiş yardımcılığına atanmasına yönelik düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.

MADDE 24- Madde ile, 926 sayılı Kanunun 113 üncü maddesinde öngörülen düzenleme yürürlüğe girmeden önce yurtdışma öğrenim, staj, kurs, ihtisas veya görgü ve bilgilerini artırmak amacıyla gönderilen personel hakkında yükümlülük sürelerinin hesaplanmasında yurtdışında altı aydan kısa geçirilen sürelerin dikkate alınmamasına yönelik düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.

MADDE 25- Madde ile, yabancı devlet harp okullarında okutulan askeri öğrencilerin eğitim sürelerinin, gönderilecek okulun durumuna göre yıl ve dönem bazında belirlenebilmesi, mezun olana kadar değil, belirli sürelerle yabancı devlet harp okullarına öğrenci gönderilebilmesi, yabancı devlet harp okullarında okutulan bir öğrenciye ayrılacak bütçe ile daha fazla öğrencinin kısmi süreli olarak yabancı devlet harp okullarına gönderilebilmesi, ayrıca eğitim süreleri bakımından denk olmayan ve öğrenci gönderilemeyen bazı ülkelerin harp okullarına da askeri öğrenci gönderilebilmesi amaçlanmaktadır.

Diğer taraftan, kısmi süreli okutulacak öğrencilerin Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılmaları halinde Devletçe yapılan masraflarının tespit ve tahsiline ilişkin düzenleme yapılması, kısmi süreli okutulacak öğrencilerin nasıplannm ve sınıflandırılmalarının yabancı devlet harp okullarından mezun olacak askeri öğrenciler ile aynı usullere tabi olmasına yönelik düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.

MADDE 26- Madde ile, Milli Savunma Bakanlığınca gerçekleştirilen personel temin faaliyet sürecinin aksamaması, hızlandırılması, zaman ve emek israfının önlenmesi, posta ve tebligat giderlerinin asgari seviyeye indirilmesine yönelik, sınavlarla ilgili her türlü açıklama, başvuru ve sonuçların adaylara duyurulması İşlemlerinin Bakanlık internet sayfasından duyurulması ve bu duyuruların adaylara tebliğ hükmünde olmasına ilişkin düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.

MADDE 27- Madde ile, 2330 sayılı Kanun kapsamında hak sahiplerine ödenecek nakdi tazminat miktarlarının artırılması amaçlanmaktadır.

MADDE 28- Madde ile, 2629 sayılı Kanun kapsamında hak sahiplerine ödenecek tazminat miktarlarının artırılması amaçlanmaktadır.

MADDE 29- Madde ile; Anayasa Mahkemesinin 12/1/2023 tarihli ve 32071 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan E.:2018/137 ve K.:2022/86 sayılı Kararında belirtilen gerekçeler dikkate alınarak kişilerin özel hayatının korunmasını isteme kapsamında hukuki güvenlik ve öngörülebilirliğini sağlamak amacıyla gecikmesinde sakınca bulunan hallerde yirmi dört saat içinde hâkim onayına sunulması şartı ile birlik komutanının veya kurum amirinin yazılı emri üzerine tehlikenin veya suçun işlenmesinin önlenmesi amacıyla sahil güvenlik hizmet binaları ve eklentileri ile yüzer unsurlarında, askerlik yükümlülüğünü yerine getiren erbaş ve erlerin üstünün, özel kâğıtlarının ve eşyalarının aranmasına imkan tanınması amaçlanmıştır.

MADDE 30- Madde ile; Anayasa Mahkemesinin 12/1/2023 tarihli ve 32071 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan E.:2018/137 ve K.:2022/86 sayılı Kararında belirtilen gerekçeler dikkate alınarak kişilerin özel hayatının korunmasını isteme kapsamında hukuki güvenlik ve öngörülebilirliğini sağlamak amacıyla gecikmesinde sakınca bulunan hallerde yirmi dört saat içinde hâkim onayına sunulması şartı İle birlik komutanının veya kurum amirinin yazılı emri üzerine tehlikenin veya suçun işlenmesinin önlenmesi amacıyla jandarma hizmet binaları ve eklentilerinde, askerlik yükümlülüğünü yerine getiren erbaş ve erlerin üstünün, özel kâğıtlarının ve eşyalarının aranmasına imkan tanınması amaçlanmıştır.

MADDE 31- Madde ile, şehitlerin anne ve babalarının Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Demeğine üye olabilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 32- Madde ile; seferberlik tatbikatı ve ferdi seferberlik eğitimlerine katılan ve yürürlükteki mevzuat kapsamında herhangi bir ödeme alamayan işçi, işsiz, işveren, kendi nam ve hesabına çalışan, serbest meslek mensubu ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olmayan diğer kamu görevlisi yedek personele ödeme yapılabilmesi, bu kapsamda; muhtelif statülerdeki yedek personele; 257 sayılı Er ve Erbaş Harçlıkları Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda yer alan özlük haklarına yönelik mevcut hükümler saklı kalmak kaydıyla, silahaltında bulundukları sürece muvazzaf emsallerini geçmemek kaydıyla ödeme yapılması ve buna ilişkin usul ve esasların Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikle belirlenmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 33- Madde ile; kamu yararına yönelik ihtiyacın ortadan kalkması halinde ilgili idare tarafından terk edilebilecek durumda olan taşınmazların kullanımına son verilerek ilgililere iade edilmesi yoluyla İdare aleyhine açılan kamulaştırmasız el atmadan kaynaklanan tazminat davalarında kamu zararının önüne geçilmesi, İdare tarafından yalnızca kamu yararına yönelik kullanımına ihtiyaç duyulan taşınmazlar yönünden bedel hesaplamasına gidilmesi, uzlaşmanın taşınmazın kullanımına kısmen ya da tamamen son verilmesine ilişkin de yapılabilmesi, uzlaşmanın, taşınmazın üzerinde yapı bulunması halinde bina/tesis bulunmayan kısmının ifraz edilmesi suretiyle de mümkün olabilmesi, açılacak kamulaştırmasız el atma davalarında, öncelikle İdarenin kamu yararına yönelik ihtiyaç durumuna göre taşınmazın kullanımına son verilerek iade edilip edilmeyeceğinin mahkeme tarafından dikkate alınmasına yönelik düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.

MADDE 34- Madde ile, 3160 sayılı Kanun kapsamında hak sahibi anne ve babaya ödenecek tazminat miktarlarının artırılması amaçlanmaktadır.

MADDE 35- Anayasa Mahkemesinin 10/6/2022 tarihli ve 31862 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan E.:2022/4 ve K.:2022/64 sayılı Kararı ile bu Kanunun 12 nci ve 19 uncu maddesinde yer alan “kendilerinden istifade edilememe” hallerinin yönetmelikle düzenleneceği hususu iptal edilmiştir.

İptal kararında kamu personelinin kamu hizmetinden çıkarılmasına ilişkin hususların kanunla düzenlenmesi gerektiği belirtildiğinden, bu kapsamda madde ile “görevde başarısız olma, intibak edememe ve kendilerinden istifade edilememe” hallerinin ayrıntılı olarak düzenlenmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 36- Anayasa Mahkemesinin 10/6/2022 tarihli ve 31862 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan E.:2022/4 ve K.:2022/64 sayılı Kararı çerçevesinde madde ile “intibak edememe” hallerinin ayrıntılı olarak düzenlenmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 37- Anayasa Mahkemesinin 10/6/2022 tarihli ve 31862 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan E.:2022/4 ve K.:2022/64 sayılı Kararı çerçevesinde madde ile “görevde başarısız olma,” hallerinin ayrıntılı olarak düzenlenmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 38- Anayasa Mahkemesinin 10/6/2022 tarihli ve 31862 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan E.:2022/4 ve K.:2022/64 sayılı Karan çerçevesinde madde ile “kendilerinden istifade edilememe” hallerinin ayrıntılı olarak düzenlenmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 39- Madde ile, harekât veya yurtdışı operasyon görevleri nedeniyle astsubaylığa geçiş sınavlarına katılamayan uzman erbaşlara, ilave sınav hakkı verilmesine yönelik düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.

MADDE 40- Anayasa Mahkemesinin 10/6/2022 tarihli ve 31862 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan E.:2022/4 ve K.:2022/64 sayılı Kararı ile bu Kanunun 12 nci ve 19 uncu maddesinde yer alan “kendilerinden istifade edilememe” hallerinin yönetmelikle düzenlenmesi hususu iptal edilmiştir. İptal kararında kamu personelinin kamu hizmetinden çıkarılmasına ilişkin hususların kanunla düzenlenmesi gerektiği belirtildiğinden 3269 sayılı Kanunun 12 inci maddesinde buna ilişkin düzenleme yapılmaktadır. Bu kapsamda madde İle “görevde başarısız olma, intibak edememe ve kendilerinden istifade edilememe” hallerinde yapılacak işlemlerin yönetmelik ile düzenlenmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 41- Madde ile, yıllık listelerde belirlenen her türlü harp araç ve gereçleri ile silâh, mühimmat ve bunlara ait yedek parçalarla patlayıcı maddelerin ihracı veya yurt dışına çıkarılmasında Genelkurmay Başkanlığının görüşünün alınmasına ilişkin ibarenin Bakanlık teşkilatında meydana gelen değişiklikler kapsamında madde metninden çıkarılması amaçlanmaktadır.

MADDE 42- Madde ile; tesis güvenlik belgesinin verilebilmesi için ilgili mevzuatta belirlenmiş şartların sağlanması gerektiği düzenlenmekte, diğer taraftan bahsi geçen belge verilmiş olan ve savunma sanayii alanında faaliyet gösteren firmaların denetiminin daha hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla münhasıran Millî Savunma Bakanlığı tarafından yapılmasına yönelik düzenleme ile NATO projeleri kapsamında yürütülen tesislerde yapılacak denetlemelere ilişkin olarak madde metninde yer alan “heyete” ibaresinin “denetlemelere” şeklinde değiştirilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 43- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlüğe girmesi İle sosyal sigorta sistemi tek çatı altında birleştirilmiştir. Kanunun “Bazı kamu görevlilerine yaşlılık aylığı bağlanacak haller” başlıklı 44 üncü maddesinde kamu görevlilerine yaşlılık aylığı bağlanmasına ilişkin hükümler belirlenmiş ve 28 inci maddenin ikinci ve üçüncü fıkrasında belirtilen yaş ve prim ödeme gün sayılarının tamamlanması halinde yaşlılık aylığı bağlanabileceği hüküm altına alınmıştır. Belirlenen yaş hadleri kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kademeli olarak artırıldığı için 1999 yılı öncesinde sigortalı olan ve Yüksek Askeri Şura karan ile 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu veya 2692 sayılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanunu kapsamında emekliye sevk edilen personelin çoğu emeklilik şartlarım sağlamakta iken, 1999 yılı sonrası sigortası başlayan ve kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilen personelden bazılarına yaş şartını sağlayamadığından emekli aylığı bağlanamamıştır.

Madde ile, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanuna tabi sigortalı olup Özel kanunları gereğince kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilenlere, yaş şartı aranmadan yaşlılık aylığı bağlanması suretiyle 5434 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Kanun arasındaki farklılığın giderilmesi ve düzenlemenin 1/2/2018 tarihinden itibaren kadrosuzluktan emekliye sevk edilenler hakkında uygulanması amaçlanmaktadır.

MADDE 44- Madde ile bu Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamındakilere bağlanacak emekli aylığı ile Kanunun yürürlük tarihinden önce emekli aylığı bağlanan veya emekli ikramiyesi ödenenlere ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 45- 6755 sayılı Kanunun 6 ve 23 üncü maddeleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır. Ayrıca Genelkurmay Başkanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ayrı ayrı Milli Savunma Bakanına bağlanmış ve Genelkurmay Başkanlığı ile Kuvvet Komutanlıkları teşkilatının Milli Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda gösterileceği hüküm altına alınmıştır. Madde ile, bahsi geçen teşkilat değişikliğine uyum sağlanması, ayrıca sözleşmeli erbaş ve erlerin uzman erbaş statüsüne geçirilebilmelerine ilişkin düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.

MADDE 46- Madde ile, Türk Silahlı Kuvvetleri personel sisteminin geliştirilmesi, tecrübe kazanmış personelin çalışmasından faydalanmaya devam edilmesi amacıyla sözleşmeli erbaş ve erlerin bağlı oldukları kuvvet komutanlıklarında statü geçişi kapsamında uzman erbaşlığa geçebilmelerinin sağlanması ile bu kapsamda aranacak genel niteliklerin belirlenmesine yönelik düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.

MADDE 47- 6413 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayırma ya da sözleşmenin feshi işlemlerine karşı dava yolunun açık olduğu hüküm altına alınmıştır.

6413 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasında yargı yolu kapalı olan uyarma, kınama ve hizmete kısmi süreli devam disiplin cezaları nedeniyle de belli bir disiplin ceza puanına ya da sayısına ulaşılması sonucunda askeri personelin Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişiğinin kesileceği düzenlenmiştir.

Ceza puanlarına eklenmek suretiyle ilişik kesme sonucu doğuran disiplin suçlarının, esas yönünden yargı denetimine kapalı olmasının bu davalar sırasında yapılan yargısal denetimi şekli bir niteliğe büründürdüğü ve disiplinin tesisi şeklindeki kamu yaran ile hak arama özgürlüğü arasında gözetilmesi gereken adil dengeyi bozduğu ve hak arama hürriyetini ihlal ettiği gerekçesiyle maddede yer alan “uyarma” ve “ve hizmete kısmi süreli devam” ibareleri Anayasa Mahkemesinin22/6/2022 tarihli ve 31874 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan E.:2022/10 ve K.:2022/72sayılı Kararı ile, “kınama ve cezalan hariç...” ibaresi ise 27/1/2023 tarihli ve 32086 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan E.:2022/122ve K.12022/151 sayılı Karan ile iptal edilmiştir.

Madde ile, yargı yolu kapalı olan disiplin cezalannın, ceza sayısı veya puanına eklenmek suretiyle, Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiğin kesilmesi sonucunu doğurduğu hallerde anılan yargı yolu kapah disiplin cezalarının da mahkemelerce incelenebileceğine ve bunların iptal edilebileceğine ilişkin düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.

MADDE 48- Yürürlük maddesidir.

MADDE 49- Yürütme maddesidir.

TÜRK SİLÂHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 21- Genelkurmay Başkam, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile general ve amiraller hakkında bu Kanunun ek 15 inci ve ek 16 ncı maddeleri kapsamında yürütülen işlemlerde soruşturma izni vermeye, soruşturma ve kovuşturma yapmaya yetkili mercilerin tayininde ilgililerin son rütbeleri ve görevleri esas alınır.”

MADDE 2- 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 72 ncİ maddesinin dördüncü fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “erbaş ve erler ile yedek subay ve yedek astsubay okulu öğrencilerinin ana veya babasına” ibaresi “harp malulleri ile 2330 sayılı Kanun veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre vazife malulü sayılanlarla erbaş ve erler ile yedek subay ve yedek astsubay okulu öğrencilerinin ana veya babasına” şeklinde, dördüncü cümlesinde yer alan “Erbaş ve erler ile yedek subay ve yedek astsubay okulu öğrencilerinin ana ve babalarına” ibaresi “Harp malulleri ile 2330 sayılı Kanun veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre vazife malulü sayılanlarla erbaş ve erler ile yedek subay ve yedek astsubay okulu öğrencilerinin ana ve babalarına” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3- 4/1/1961 tarihli ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 34 üncü maddesinin (d) fıkrasının ikinci paragrafının üçüncü cümlesinde yer alan “Genelkurmay Başkanınca” ibaresi “Milli Savunma Bakanlığınca” şeklinde değiştirilmiş, paragrafın son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 4-211 sayılı Kanunun 56/A maddesine birinci fıkrasında yer alan “sulh ceza hâkimi karan” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde yirmidört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulması şartıyla askeri birlik komutanının veya askeri kurum amirinin ya da hukuk hizmetleri başkanı veya birim amirinin yazılı emri” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 5-211 sayılı Kanunun 59 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “uzman jandarma,” ibaresi “hijyen gerektiren veya sıhhi işlerde çalışan” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 6-211 sayılı Kanunun 62 nci maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş, maddenin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde ve beşinci fıkrasının ilk cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“5510 sayılı Kanunun 73 üncü maddesi kapsamında ilave ücret olarak değerlendirilmeyen eşdeğer ilaç fark ücreti ve optik fark ücreti, tıbbi cihaz/malzeme için Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanan tutarın üzerindeki fiyat farkları, Sosyal Güvenlik Kurumunca belli adet ve sürelerde karşılanan sağlık hizmetleri için oluşan fark ücretleri; erbaş ve erlerin genel sağlık sigortalısı sayıldıkları süre içerisinde ilgilisine göre Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçesinden karşılanır.”

“5510 sayılı Kanunun 88 inci maddesinin beşinci fıkrasının üçüncü cümlesi uyarınca sağlık hizmetlerinden yararlandırılmaya devam edenlerin tedavileri süresince ödenmesi gereken yol ücretleri ve gündelikleri, ilgisine göre Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığının bütçesinden karşılanır.”

“Terhislerini müteakip beşinci fıkra uyarınca tedavisine devam olunacakların hastanelere şevkleri, yerleşim yerlerindeki veya yerleşim yerlerine en yakın askerlik şubeleri tarafından sağlanır.”

MADDE 7-211 sayılı Kanunun 101 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan “komutanlığın” ibaresi “makamın” şeklinde, ikinci fıkrasında yer alan “Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçelerine konulacak ödeneklerden oluşur.” ibaresi “Millî Savunma Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten oluşur.” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 8-211 sayılı Kanunun 113 üncü maddesine (a) fıkrasında yer alan “harp okullarında okuyan askerî öğrenciler İle” ibaresinden sonra gelmek üzere “subay ve” ibaresi eklenmiş, fıkrada yer alan “ve 353 sayılı Askerî Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununun uygulaması” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

MADDE 9- 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Genelkurmay Başkanlığının görüşü alınarak” ibaresi madde metninden çıkarılmış, ikinci fıkrasında yer alan “Genelkurmay Başkanlığının görüşü alınarak Milli Savunma Bakanlığının onayı ile” ibaresi “veya doğrudan Milli Savunma Bakanlığınca” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 10- 926 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “ilgili kuvvet komutanı, Jandarma Genel Komutam veya Sahil Güvenlik Komutanı” İbaresi “ilgisine göre Millî Savunma Bakanı veya İçişleri Bakanı” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 11- 926 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerinde, (c) bendinin dördüncü paragrafında, (d) bendinde, (d) bendinin sonra gelen üçüncü ve dördüncü paragrafında yer alan “Genelkurmay Başkanlığının görüşü alınarak” ibareleri madde metninden çıkarılmış, (d) bendinde ve üçüncü paragrafında yer alan “Yüksek Askeri Şuranın üçte iki çoğunluğunun kararı” ibareleri “Yüksek Askeri Şuranın karan” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 12- 926 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Yüksek Askerî Şura üyelerinin üçte ikisinin kabulüne” ibaresi “Yüksek Askerî Şuranın karanna” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 13- 926 sayılı Kanunun 85 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “ilgili kuvvet komutanı, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanı” ibaresi “ilgisine göre Millî Savunma Bakanı veya İçişleri Bakam” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 14- 926 sayılı Kanunun 109 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “kendi sınıflarında veya askerî hâkim sınıfı hariç olmak üzere öğrenimlerinin ilgilendirdiği ihtiyaç duyulan sınıflarda” ibaresi “veya ilgisine göre doğrudan Milli Savunma Bakanlığınca veya İçişleri Bakanlığınca kendi sınıflarında veya öğrenimlerinin ilgilendirdiği ihtiyaç duyulan sınıflarda” şeklinde ve üçüncü fıkrasında yer alan “kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca” ibaresi “ilgisine göre Millî Savunma Bakanlığınca veya İçişleri Bakanlığınca” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 15- 926 sayılı Kanunun 113 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine “yabancı memleketlere” ibaresinden soma gelmek üzere “toplam” ibaresi ve bende aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Ancak altı aydan kısa süreli ve harbe hazırlığın devamı niteliğinde olan simülatör eğitimleri için bu bent hükümleri uygulanmaz.”

MADDE 16- 926 sayılı Kanunun 143 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa tabi uzman onbaşılar” ibaresi “astsubay astçavuşlar” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 17- 926 sayılı Kanunun 152 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarınca müştereken” ibaresi “Millî Savunma Bakanlığınca” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 18- 926 sayılı Kanunun ek 10 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer altın “Genelkurmay Başkanlığının görüşü alınarak Millî Savunma Bakanlığının (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için İçişleri Bakanlığının) onayı ile” ibaresi “Millî Savunma Bakanlığının onayı ile” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 19- 926 sayılı Kanunun ek 17 nci maddesinin (A) fıkrasının ikinci paragrafında yer alan “Bu Kanunun 121 inci maddesi gereğince,” ibaresi madde metninden çıkarılmış, aynı paragrafta yer alan “Genelkurmay Başkanlığınca” ibaresi “Milli Savunma Bakanlığınca” şeklinde değiştirilmiş, üçüncü paragrafında yer alan “Bu Kanunun 121 inci maddesi gereğince, gemilere” ibaresi “Gemilere” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 20- 926 sayılı Kanunun ek 20 nci maddesine birinci fıkrasında yer alan “en çok dört yıla kadar” İbaresinden sonra gelmek üzere “Milli Savunma Bakanlığınca” ibaresi eklenmiş ve maddenin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 21- 926 sayılı Kanunun ek 39 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“EK MADDE 39-Millî Savunma Bakanlığının müfettiş yardımcısı kadrolarına ayrıca yapılacak yarışma sınavında başarılı olmak kaydıyla askerî kaynaktan da atama yapılabilir.

Askeri kaynaktan müfettiş yardımcılığı giriş sınavına başvurabilmek için; Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu subay statüsünde (Teğmen-Albay) bulunmak gerekir. Giriş sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan oluşur. Yazılı sınavda başarılı olamayanlar sözlü sınava alınmazlar. Giriş sınavı, beş kişilik sınav kurulu tarafından yapılır. Teftiş Kurulu Başkanı sınav kurulunun başkamdir. Sınav kurulunun iki üyesi Bakanlıktaki birim amirleri arasından diğer iki üyesi ise müfettişler arasından Milli Savunma Bakam tarafından belirlenir. Ayrıca, müfettişler arasından aynı usulle iki yedek üye belirlenir.

Giriş sınavına başvuru yeri, şekli, şartları, istenecek belge ve beyanlar, son başvuru tarihi, sınavın yapılış şekli, yeri, zamanı ve atama yapılacak kadro sayısı, sınava çağrılacak aday sayısı ile diğer hususlar sınav tarihinden en az 45 gün önce Bakanlığın internet sitesinde yayımlanmak suretiyle duyurulur.

Başvuruda bulunan adayların sicil notlarının, aritmetik ortalamasının doksan puandan aşağı olmamak kaydıyla yüzde altmış beşi, yabancı dil bilgisi puanının yüzde beşi, takdirname ve/veya başarı belgeleri ile cezalarının, ilgili mevzuatına göre hesaplanan puanının yüzde otuzu esas alınarak tespit edilen değerlendirme puanları, Teftiş Kurulu Başkanlığınca sıralanır. En yüksek puan alan adaydan başlanarak, atama yapılacak kadro sayısının 20 katını geçmemek üzere belirlenen sayıda aday yazılı sınava çağrılır.

Yazılı sınav, klasik veya çoktan seçmeli şeklinde yapılır.

Yazılı sınav konulan; Bakanlık teşkilat ve görevleri ile bağlı ve ilgili kurum ve kuruluşlan, Devlet memurlan, Türk Silahlı Kuvvetleri personel, iç hizmet ve disiplin, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Türk ceza, askerî ceza, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması, mal bildiriminde bulunulması, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele, kamu ihale, kamu mali yönetimi ve kontrolü, harcırah, iş ve sosyal güvenlik mevzuatından oluşur.

Yazılı sınavda başarılı olabilmek İçin, 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alınması gerekir. Yazıh sınavda başanlı olan adaylardan en yüksek puan alan adaydan başlanarak atama yapılacak kadro sayısının 4 katım geçmemek üzere, duyuruda belirtilen sayıda aday sözlü sınava çağrılır. Son sıradaki adayla aym puanı alan adaylar da sözlü sınava çağrılır.

Sözlü sınav;

Yazılı sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi,

Askerlik bilgisi ile bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı,

e) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade ve muhakeme yeteneği,

ç) Temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin müfettişlik mesleğine uygunluğu,

d) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,

e) Genel kültür ve genel yetenek,

yönlerinden ayrı ayrı puan verilmek suretiyle değerlendirilir.

Adaylar sınav kurulu başkan ve üyeleri tarafından sekizinci fıkranın (a) bendi için elli puan, (b), (c), (ç), (d) ve (e) bentlerinde yazılı özelliklerin her biri için onar puan üzerinden değerlendirilir. Sözlü sınavda başarılı olabilmek için, sınav kurulu başkan ve üyelerinin 100 tam puan üzerinden verdikleri puanların ortalamasının en az 70 olması gerekir.

Giriş sınavı puanı, yazılı ve sözlü puanların ortalamasından oluşur. Adaylar giriş sınavı puanı en yüksek adaydan başlamak suretiyle başarı sırasına göre sıralanarak, yapılacak kadro sayısı kadar asıl aday, bu sayının en fazla yansı kadar aday da yedek aday olarak belirlenir. Bu durum bir tutanağa bağlanır. Adaylann başarı sırası belirlenirken giriş smavı puanının eşit olması halinde kıdemi yüksek olan adaya öncelik tanınır. Giriş sınavında 70 ve üzeri puan almak atama yapılacak kadro sayısının dışında kalan adaylar için müktesep hak teşkil etmez. Ataması yapılamayan olursa başarı sırası daha yüksek olan adaya öncelik verilmek suretiyle yedek adaylar arasından 3 ay içinde atama yapılabilir.

Askerî kaynaktan alınan adaylar, yapılan giriş sınavını kazanmak şartıyla müfettiş yardımcısı olarak göreve başlar. Müfettiş yardımcılarının yetişme süresi üç yıl olup teorik eğitim, refakat ve bağımsız iş yapma olmak üzere üç aşamalı bir süreci kapsar.

Askeri kaynaktan alman müfettiş yardımcıları üç yılın sonunda sözlü yeterlik sınavına tabi tutulur. Yeterlik sınavı, beş kişilik sınav kurulu tarafından yapılır. Teftiş Kurulu Başkanı sınav kurulunun başkamdir. Sınav kurulunun dört üyesi en az meslekte beş yıl kıdemi olan müfettişler arasından Milli Savunma Bakam tarafından belirlenir. Ayrıca müfettişler arasından aym usulle iki yedek üye belirlenir.

Yeterlik smavı, Bakanlık teşkilat ve görevleri ile bağlı ve ilgili kurum ve kuruluşları, Devlet memurları, Türk Silahlı Kuvvetleri personel, iç hizmet ve disiplin, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Türk ceza, askerî ceza, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması, mal bildiriminde bulunulması, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele, kamu ihale, kamu mali yönetimi ve kontrolü, harcırah, iş ve sosyal güvenlik mevzuatının yam sıra, yardımcılık süresince almış olduğu eğitim ve yer aldığı çalışmalara İlişkin bilgisinin değerlendirilmesi suretiyle yapılır. Yeterlik sınavında başarılı olabilmek için, smav kurulu başkan ve üyelerinin 100 tam puan üzerinden verdikleri puanların ortalamasının en az 70 olması gerekir. Yeterlik sınavında başarılı olanlar müfettişliğe, 70 puanın altında kalanlar Milli Savunma Bakanlığında durumlarına uygun kadrolara atanır.

Bu madde uyarınca müfettiş yardımcısı ile müfettiş olarak atananlar 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 24 üncü maddesi uyarınca istihdam edilen müfettişlerle aynı görev, yetki ve sorumlulukları haizdir.

Müfettiş yardımcısı ile müfettiş kadrolarına atanan subaylar, her türlü zam ve tazminatlar ile diğer mali ve sosyal hak ve yardımlarını ve istihkaklarını mevcut hükümler çerçevesinde almaya devam ederler. Bunların müfettiş yardımcılığı ile müfettişlikte geçen hizmetleri subaylıkta geçmiş sayılır.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin hususlar Millî Savunma Bakanlığınca hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 22- 926 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 41- Aşağıdaki çizelgede bulunanlara hizalarında gösterilen gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunan tutar ilave tazminat olarak ödenir. Söz konusu tazminata hak kazanmada ve ödemelerde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır.

Sıra

Rütbe

Gösterge

No

1

Kıdemli Binbaşı

4.000

2

II Kad.Kd.Bçvş.

(926 Sayılı Kanun'a göre üstçavuş ve kıdemli üstçavuşlukta üçer yıllık rütbe bekleme süresine tabi olanlar)

3.500

3

Kd.Bçvş.,

Kad.Kd.Bçvş. ve

II Kad.Kd.Bçvş.

(5837 Sayılı Kanun ile 926 Sayılı Kanun'un 78'nci Maddesinde yapılan değişiklik kapsamında üstçavuş ve kıdemli üstçavuşlukta altışar yıl rütbe bekleme süresine tabi olanlar)

3.500

Emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanmış olan subay ve astsubaylardan aşağıda belirtilenlere, hizalarında gösterilen gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunan tutar ilave tazminat olarak emekli aylıklarıyla birlikte ödenir.

Rütbe

Gösterge

Kıdemli Binbaşı

4.000

Binbaşı

3.750

926 Sayılı Kanun'a göre üstçavuş ve kıdemli üstçavuşlukta üçer yıllık rütbe bekleme süresine tabi olanlardan
 

II Kad.Kd.Bçvş.

3.500

Kad.Kd.Bçvş.

3.250

Kd.Bçvş.

3.000

5837 Sayılı Kanun ile 926 Sayılı Kanun'un 78'nci maddesinde yapılan değişiklik kapsamında üstçavuş ve kıdemli üstçavuşlukta altışar yıl rütbe bekleme süresine tabi olanlardan

II Kad.Kd.Bçvş.

3.500

Kad.Kd.Bçvş.

3.500

Kd.Bçvş.

3.500

Kad.Bçvş.

3.250

Bçvş.

3.000

Astsubaylıktan subaylığa geçenlerden emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanmış olan teğmen, üsteğmen, kıdemli üsteğmen, yüzbaşı ve kıdemli yüzbaşılara aşağıdaki tabloda hizmet yıllarına göre hizalarında gösterilen gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunan tutar ilave tazminat olarak emekli aylıklarıyla birlikte ödenir.

Sıra No

Hizmet Yılı

Gösterge

1

24 (Dahil) Yıl üzeri

3.500

2

21 (Dahil) -24 Yıl

3.250

3

18 (Dahil) -21 Yıl

3.000

Söz konusu muvazzaf ve emekli subay ve astsubaylara ödenecek bu tazminat, damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki dönem için geçmişe dönük herhangi bir ödeme yapılmaz.

Bu tazminat, ölen emeklilerin 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda belirtilen aylığa müstahak dul ve yetimlerine ilgili Kanun’da belirtilen oranlar üzerinden ödenir.”

MADDE 23- 926 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 50- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Kanunun ek 39 uncu maddesine göre stajyer müfettiş kadrolarında bulunanlar müfettiş yardımcısı kadrolarına herhangi bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılır. Bunların stajyer müfettişlikte geçirdikleri süreler müfettiş yardımcılığında geçirilmiş kabul edilir.”

MADDE 24- 926 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 51- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Kanunun 113 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında yurt dışında geçirilen altı aydan kısa süreler yükümlülük süresinin uzatılmasında dikkate alınmaz.”

MADDE 25- 31/7/1970 tarihli ve 1325 sayılı Askeri Okullar, Askeri Öğrenciler, Askeri Fabrikalar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunun ek 1 inci maddesinin ikinci fıkrasına birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiş, üçüncü fıkrasında yer alan “kendilerine” ibaresinden sonra gelmek “yabancı devlet harp okullarındaki öğrenimleri esnasında” ibaresi eklenmiş, dördüncü fıkrasında yer alan “mezun olanların” ibaresi “mezun olanlar ile kısmi süre ile yabancı devlet harp okullarına gönderilip Türk harp okullarından mezun olanların” şeklinde değiştirilmiş, beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, altıncı fıkrasına “öğrenimleri yarıda kalanlar” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve kısmi süre ile okutulanlar” ibaresi eklenmiştir.

“Bu maksatla gönderileceklerin, kaçıncı sınıftan itibaren ve kaç dönem halinde okutulacakları Milli Savunma Bakanlığınca belirlenir.”

“Yabancı devlet harp okullarından mezun olanlar ile kısmi süreli yabancı devlet harp okullarına gönderilip Türk harp okullarından mezun olarak subay nasbedilenler, harp okulu kaynaklı subaylarla aynı haklara sahip olurlar ve sınıflandırmaya tabi tutulurlar.”

MADDE 26- 1325 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 17- Milli Savunma Bakanlığınca yapılacak sınavlarla ilgili her türlü açıklama, başvuru ve sınav sonuçlarının adaylara duyurulması, Milli Savunma Bakanlığının internet sayfasında yapılır. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir.”

MADDE 27- 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “100” ibaresi “120”, (b) bendinde yer alan “(a) bendinde belirtilen tutarın” ibaresi “en yüksek Devlet Memuru brüt aylığının (Ek gösterge dahil) 100 katının”, (e) bendinde yer alan “15” ibaresi “20” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 28- 28/2/1982 tarihli ve 2629 sayılı Uçuş, Paraşüt, Denizaltı, Dalgıç ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminat Kanununun 14 üncü maddesinin (a) fıkrasında yer alan “100 katı” ibaresi “120 katı”, (b) fıkrasında yer alan “(a) bendinde belirtilen tutarın” ibaresi “kıstas aylığın 100 katının”, (c) fıkrasında yer alan “(a) bendinde belirtilen miktarın % 20 si” ibaresi “kıstas aylığın 100 katının % 20 si” ve (d) fıkrasında yer alan “%10 tutarındaki” ibaresi “%20 tutarındaki” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 29- 9/7/1982 tarihli ve 2692 sayılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanununun ek 7 nci maddesinin başlığı “Erbaş ve erlerin üst ve eşyalarının aranması” şeklinde değiştirilmiş, maddeye birinci fıkrasında yer alan “usulüne göre verilmiş sulh ceza hâkimi karan” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde yirmi dört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulması şartıyla birlik komutanının veya kurum amirinin yazılı emri” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 30- 10/3/1983 tarihli ve 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun 15/A maddesinin başlığı “Erbaş ve erlerin üst ve eşyalarının aranması” şeklinde değiştirilmiş, maddeye birinci fıkrasında yer alan “usulüne göre verilmiş sulh ceza hâkimi kararı” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde yirmi dört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulması şartıyla birlik komutanının veya kurum amirinin yazıh emri” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 31- 16/6/1983 tarihli ve 2847 sayılı Türkiye Emekli Subaylar, Emekli Astsubaylar, Emekli Uzman Erbaşlar, Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri ile Muharip Gaziler Demekleri Hakkında Kanunun 4 üncü maddesine birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “şehitlerin dul ve yetimleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile şehitlerin anne ve babalan” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 32- 4/11/1983 tarihli ve 2941 sayılı Seferberlik ve Savaş Hali Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“Tatbikat ve eğitimlerde silahaltına alınan yedek personele yapılacak ödemeler

EK MADDE 1- Özel kanunlarında yer alan hükümler saklı kalmak üzere, tatbikat veya eğitim için silahaltına alınan yedek personele, askeri kuramlarına katıldıkları tarihten İtibaren silahaltında bulundukları sürece, varsa bağlı bulunduklan kuram veya kuruluşlardan aldıklan aylık, ücret ve diğer mali haklar da dikkate alınarak muvazzaf emsallerini geçmemek kaydıyla ödeme yapılabilir. Buna ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 33- 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun geçici 6 ncı maddesinin başlığı “Kamulaştınlmaksızın kamu hizmetine ayrılan taşınmazların bedel tespiti ile kamu yararına yönelik ihtiyacın kalkması halinde kullanımına son verilerek terk edilmesi” şeklinde değiştirilmiş; maddenin birinci fıkrasında yer alan “mülkiyet hakkından doğan talepler, bedel talep edilmesi hâlinde bedel tespiti ve diğer işlemler” ibaresi “mülkiyet hakkından doğan taleplerde İdarece kamu yararına yönelik ihtiyacın devam etmesi ve bedel talep edilmesi hâlinde bedel tespiti ile İdarenin kamu yararına yönelik ihtiyacının kalkması halinde taşınmazın kullanımına son verilerek terk edilmesi ve diğer işlemler” şeklinde değiştirilmiş; maddenin ikinci fıkrasına “İdarenin daveti veya malikin müracaatı üzerine,” ibaresinden sonra gelmek üzere “İdarenin kamu yararına yönelik ihtiyacının devam etmesi sebebiyle” ibaresi eklenmiş; maddenin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve üçüncü fıkrasından sonra gelmek üzere maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiş, maddenin altıncı fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “İdare” ibaresi “İdarece kamu yararına yönelik ihtiyaç duyulan taşınmazlara ilişkin İdare” şeklinde değiştirilmiştir.

“Uzlaşma; taşınmazın kullanımına kısmen ya da tamamen son verilerek terk edilmesi, idareye ait taşınmazın trampası, idareye ait taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak tanınması veya imar mevzuatı çerçevesinde başka bir yerde imar hakkı kullandırılması, taşınmazda Hazine hissesinin bulunması veya taşınmazın üzerinde İdareye ait bina/tesis yer alması halinde, bina/tesis bulunmayan kısmının kullanımına son verilmesi ve ifraz edilerek terk edilmesi, bunların mümkün olmaması hâlinde nakdi bedel üzerinden yapılabilir.”

“Taşınmazda İdareye ait bina/tesis yer alması ve bina/tesis bulunmayan kısmının kullanımına son verilmesi halinde yapılacak ifraz işlemlerinde 3194 sayılı İmar Kanunu ve alt mevzuatı ile 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununun ve 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlemesine Dair Tarım Reformu Kanununun ifraz işlemlerine ilişkin kısıtlamalar uygulanmayacaktır. Ancak her durumda Kamulaştırma Kanunun 12 nci maddesi uygulanır.”

MADDE 34- 28/2/1985 tarihli 3160 sayılı Emniyet Teşkilâtı Uçuş ve Dalış Hizmetleri Tazminat Kanununun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “100 katı” ibaresi “120 katı”, (b) fıkrasında yer alan “(a) bendinde belirtilen tutarın” ibaresi “kıstas aylığın 100 katının”, (e) bendinde yer alan “(a) bendinde belirtilen miktarın % 20 si” ibaresi “kıstas aylığın 100 katının % 20 si” ve (d) bendinde yer alan “%10 tutarındaki” ibaresi “%20 tutarındaki” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 35- 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dördüncü fıkrasına (f) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir.

“Görevde başarısız olma, intibak edememe ve kendilerinden istifade edilememe hallerinde yapılacak işlemler, çıkarılacak yönetmelikte düzenlenir.”

“g) Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olan, bu örgütlere yardım eden, kamu imkân ve kaynaklarım bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanan ya da kullandıran, bu örgütlerin propagandasını yapanların,”

MADDE 36-3269 sayılı Kanuna 12 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

“İntibak edememe halleri

MADDE 12/A- İlk beş aylık intibak dönemi içerisindeki uzman erbaşlardan;

İlgili mevzuatında personelin vazife, ödev ve sorumlulukları olarak düzenlenen hususlara riayet etmedikleri rapor, tutanak ve her türlü belge ile sabit olanlar,

En az iki disiplin amirinden toplam 3 defa veya daha fazla disiplin cezası alanlar,

Verilecek intibak eğitimlerinden başarısız olduğu sınav notu ile tespit edilenler,

Bu Kanunda düzenlenen ve görevde başarısız olma veya kendilerinden istifade edilememe halleri bulunanlar,

tibak edememiş sayılırlar ve 12 nci maddenin birinci fıkrasına göre sözleşmeleri feshedilir.”

MADDE 37-3269 sayılı Kanuna 12 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

“Görevde başarısız olma halleri

DDE 12/B- Uzman erbaşlardan;

Atış, spor ve eğitim faaliyetlerinde ilgili mevzuatında öngörülen standartlara ulaşamayanlar,

Harekât, operasyon, iç güvenlik, hudut ve kolluk/asayiş görevleri ile kadro görevinin gereklerini yerine getirmede yetersizlik veya isteksizlik göstererek vazifeyi yahut birliğin emniyetini tehlikeye düşürenler veya görevin yapılmasını aksatanlar, bu durumlarının rapor, tutanak ve her türlü belge ile kanıtlanması halinde görevde başarısız sayılırlar ve 12 nci maddenin ikinci fıkrasına göre sözleşmeleri feshedilir.”

MADDE 38-3269 sayılı Kanuna 12 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

“Kendilerinden istifade edilememe halleri

MADDE 12/C- Uzman erbaşlardan;

Gelirinin çok üstünde borçlanmaya düşkün olan ve bu borçlarım ödememeyi alışkanlık haline getirenler,

Görevine, sosyal ve aile yaşantısına zarar verecek derecede menfaatine, içkiye, kumara düşkün olanlar veya Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Jandarma Genel Komutanlığının veya Sahil Güvenlik Komutanlığının itibarım sarsacak şekilde yüz kızartıcı, utanç verici veya toplumun genel ahlak yapısına aykırı fiillerde bulunanlar,

Devletin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Jandarma Genel Komutanlığının veya Sahil Güvenlik Komutanlığının manevi şahsiyetine zarar verecek nitelikte suç veya disiplinsizlik teşkil eden tutum, davranış veya fiillerde bulunanlar,

ç) İntihara teşebbüs eden, kendisini veya bir başkasını kasten hizmete yaramayacak hale getiren ve getirtenler, kasten veya tedbirsizlik suretiyle ateşli silah ile kendisini veya başkasını yaralayanlar,

Disiplinsizliği alışkanlık haline getirdiği anlaşılanlar,

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullandığı rapor ile tespit edilenler,

Mazeretsiz olarak bir sözleşme yılı içinde toplam yedi gün ve daha uzun süre göreve gelmeyenler,

Türk Silahlı Kuvvetlerinde komando birliklerinde görev yapmak üzere Komando branşında veya Jandarma Genel Komutanlığında Jandarma alt branşında istihdam edilmek üzere temin edilenlerden en az dört yıl hizmet süresini tamamlamadan, vazifenin sebep ve tesiri nedenleri hariç, komando niteliğini kaybettiği yönünde sağlık kurulu raporu alanlar,

ğ) Uzman erbaş olmak için gerekli nitelik ve şartlardan herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılan veya sözleşme süresi içinde bu niteliklerinden herhangi birini kaybedenler,

Bu Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrası kapsamında sıhhi anzası devam edenler, bu durumlarının rapor, tutanak ve her türlü belge ile kanıtlanması halinde kendinden istifade edilemeyecek personel sayılırlar ve 12 inci maddenin ikinci fıkrasına göre sözleşmeleri feshedilir.”

MADDE 39- 3269 sayılı Kanunun 15 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Astsubaylığa geçmek için gerekli başvuru şartlarını haiz olup harekât veya yurt dışı operasyon görevleri nedeniyle birinci fıkranın (a) bendi kapsamında başvuruda bulunamayan veya seçme sınavına katılamayan uzman erbaşlara başvuru yapamadıkları veya katılım sağlayamadıkları sınav sayısı kadar sınav hakkı verilir.”

MADDE 40- 3269 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ve halleri ve bunlara yapılacak işlem şekli,” ibaresi “, intibak edememe ve kendilerinden istifade edilememe hallerinde yapılacak işlemler,” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 41- 29/6/2004 tarihli ve 5201 sayılı Harp Araç ve Gereçleri ile Silâh, Mühimmat ve Patlayıcı Madde Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığının görüşleri de” ibaresi “Dışişleri Bakanlığının görüşü” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 42- 29/6/2004 tarihli ve 5202 sayılı Savunma Sanayii Güvenliği Kanununun 11 inci maddesinin birinci fikrası aşağıdaki şekilde, ikinci fıkrasında yer alan “heyete,” ibaresi “denetlemelere,” şeklinde değiştirilmiştir.

“Bu Kanun ve ilgili mevzuatta yer alan şartlan sağladığı belirlenen tesislere, “Tesis Güvenlik Belgesi” verilir. Tesis Güvenlik Belgesi verilen tesisler; uygulamakla zorunlu bulundukları savunma sanayii güvenliği esaslarına yönelik olarak, Makam tarafından denetlenir.”

MADDE 43- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4 üncü maddesine beşinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“5434 sayılı Kanunun mülga 39 uncu maddesi kapsamında olup, özel kanunları gereğince kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilenlere, yaş şartı aranmaksızın kadın ve erkek 25 hizmet yılım tamamlaması halinde emekli aylığı bağlanır ve bağlanan aylıklar, anılan maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde aranan yaş şartı tamamlanıncaya kadar, ödenmesini takip eden iki ay içerisinde faturası karşılığında, bunları çalıştıran kamu idarelerinden tahsil edilir.”

MADDE 44- 5510 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 96- Bu Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamında olup, 1/2/2018 tarihinden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar özel kanunları gereğince kadrosuzluktan emekliye sevk edilenlerden, yaş şartı dışındaki tabi oldukları emeklilik koşullarını kadrosuzluktan emekliye sevk edildikleri tarih itibarıyla sağlamış olanlara, emekliye sevk tarihlerini takip eden aybaşından geçerli olarak emekli aylığı bağlanır.

Bunlara, bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla yürürlükte bulunan katsayılar uygulanmak suretiyle emeklilik ikramiyesi ödenir. Ancak, yargı kararlan veya tabi olduklan yaş şartım sonradan tamamlamalan nedeniyle bu maddenin yürürlük tarihinden önce emekli aylığı bağlanarak emekli ikramiyesi ödenenlere (yargı kararları kapsamında bağlanan emekli aylıkları yine yargı kararları uyarınca kesilenlerden ödenmiş olan emekli ikramiyesi tutarları tahsil edilmemiş olanlar dahil), bu madde hükümlerine göre ayrıca ikramiye veya ikramiye farkı ödenmez. Bu fıkra hükümlerinin uygulanmasında 5434 sayılı Kanunun 89 uncu maddesinin altıncı fıkrası hükmü saklıdır.

Bu madde kapsamına girenlere daha önce ödenmiş olan emekli aylıkları ve emekli ikramiyeleri ile bunlardan uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak çalışmaları nedeniyle ilgililer adına ödenmiş olan sigorta primleri sosyal güvenlik destek primine dönüştürülerek, ilgili mevzuat uyarınca bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yararlanılan prim teşvik, destek ve indirimler usulüne uygun olarak ödenmiş ve yararlanılmış sayılır.

Bu madde kapsamında olanlardan;

îlk defa bu madde kapsamında aylık bağlanacak olanlara, kadrosuzluktan emekliye sevk edildikleri tarihi takip eden aybaşı ile 1/4/2023 tarihi,

Tabi olduğu yaş haddinin daha sonra tamamlanması nedeniyle bu maddenin yürürlük tarihinden önce aylık bağlananlara, kadrosuzluktan emekliye sevk edildikleri tarihi takip eden aybaşı ile tabi olduklan yaş haddini tamamlamaları üzerine bağlanan aylığın başlangıç tarihi,

Yargı kararları gereğince bu maddenin yürürlük tarihinden önce aylık bağlananlara ise söz konusu yargı karan gereği bağlanan aylığın başlangıç tarihi ile 1/4/2023 tarihini geçmemek üzere tabi oldukları yaş şartının tamamlandığı tarihi takip eden aybaşı,

arasında geçen süre için bu madde kapsamında ödenecek aylık tutarları, ödenmesini takip eden iki ay içerisinde faturası karşılığında, bunları çalıştıran kamu idarelerinden tahsil edilir.”

MADDE 45- 10/3/2011 tarihli ve 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununun 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Türk Silahlı Kuvvetlerinin (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dâhil) Genelkurmay Başkanlığınca lüzum görülen erbaş ve er kadrolarında,” ibaresi “Milli Savunma Bakanlığınca veya İçişleri Bakanlığınca lüzum görülecek erbaş ve er kadrolarında,” şeklinde değiştirilmiş, fıkraya “ayırma ve ayrılmaları” ibaresinden sonra gelmek üzere “, uzman erbaşlığa geçirilmeleri” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 46-6191 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“Uzman erbaşlığa geçirilme:

EK MADDE 5- (1) Sözleşmeli erbaş ve erlerden bu fıkradaki şartları sağlayanlar; kuvvet komutanlıklarının, Jandarma Genel Komutanlığının ve Sahil Güvenlik Komutanlığının ihtiyaç duyacağı miktar kadarı, aynı kuvvet komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı içerisinde olmak şartı ile uzman erbaşlığa nasbedilirler. Uzman erbaşlığa geçirilmeye ilişkin usul, esas ve şartlar aşağıda belirtilmiştir:

En az lise mezunu olmak,

Uzman erbaş olmaya istekli olmak,

Başvuru tarihinde ikinci hizmet yılını tamamlamış olmak,

ç) Yönetmelikte öngörülen sınavlarda başarılı olmak,

18/3/1986 tarihli 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununda ve bu Kanuna göre yürürlüğe konulacak yönetmelikte belirtilen; ceza durumuna, kişisel ve ahlakî niteliklere, disiplin durumuna, görevdeki başarısına, sağlık durumuna, mesleki yeterliliğe ve sahip olması gereken diğer niteliklere ilişkin şartlan sağlamak,

Tabi tutulacakları temel askerlik eğitiminde başarılı olmak.

Sözleşmeli erbaş ve erlerden uzman erbaşlığa naspedİlecekler;

Uzman çavuş rütbesinde göreve başlatılırlar.

Tabi tutulacakları eğitimler esnasında özlük haklan yönünden sözleşmeli erbaş ve er statüleri devam eder. Eğitimlerde başarılı olamayanlar ile kendi isteği ile ayrılanlardan, istekli olan ve sözleşmeli erbaş ve er olmak için gerekli olan şartları kaybetmemiş olanlar sözleşmeli erbaş ve er olarak hizmete devam ettirilirler. Eğitimini başarıyla tamamlayarak, bu madde kapsamında uzman erbaş naspedİlenler için, 3269 sayılı Kanunun 12 nci maddesinde öngörülen intibak dönemi uygulanmaz.

Bu personelin sözleşmeli erbaş ve erlikte geçen hizmet süreleri uzman erbaşlık hizmet süresinden sayılmaz.”

MADDE 47- 31/1/2013 tarihli ve 6413 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanununun 43 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Askerî Öğrenciler ile erbaş ve erler hakkında verilen disiplin cezaları ile subay, astsubay, uzman erbaş ile sözleşmeli erbaş ve erler hakkında verilen uyarma, kınama ve hizmete kısmi süreli devam cezalan hariç bu Kanunda yer alan disiplin cezalanna karşı iptal davası açılabilir. Subay, astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve erler hakkında disiplin ceza sayısı veya puanı nedeniyle tesis edilen Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiğin kesilmesi sonucunu doğuran işlemlere karşı açılan davalarda yargı yolu kapalı olan disiplin cezalarının hukuka uygunluğu mahkemelerce denetlenebilir. Seferberlik ve savaş zamanında ise yüksek disiplin kurulları tarafından verilen Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası hariç bu Kanunda yer alan diğer disiplin cezaları yargı denetimi dışındadır. ”

MADDE 48- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 49- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

 Gazete Memur

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Kamudan Haber Haberleri