Asgari ücret belirlendikten sonra en kritik soru “Diğer emek gelirleri de aynı oranda artacak mı?” oldu. Geçen yıla göre yüzde 100, temmuza göre ise yüzde 54 oranında zamlanan asgari ücret ile emekli maaşları arasındaki makas daha da açıldı.
En düşük emekli maaşı ise 8 bin 506 lira olan yeni asgari ücretin 5 bin lira altında kaldı. Birleşik Kamu İş’in son hesaplamasına göre açlık sınırının 9 bin liranın üzerine çıktığı düşünüldüğünde ise 13 milyon emekli için hayat giderek zorlaşıyor.
KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ
Emekli aylıkları o kadar düşük bir seviyede kaldı ki alt sınırı Hazine katkısıyla 3 bin 500 TL’ye çıkarılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in önceki akşam canlı yayında verdiği bilgilere göre en düşük miktarda emekli maaşı alan 500 bin emekli var. Yeni yılda yapılacak olan zammı ise enflasyon oranı belirleyecek.
Enflasyonun aralık ayında yüzde 3 civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Eğer seçim yılına ‘özel’ ilave zam verilmezse memur emeklileri yüzde 18,6, işçi, esnaf ve çiftçi emeklileri ise yüzde 17,5 oranında ‘minik’ bir zamla yetinmek zorunda kalacak. Ancak geçen sene de uygulanan refah payının bu yıl da verilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Henüz kesin bir rakam açıklanmamasıyla birlikte, yüzde 10 ile 15 arasındaki bir sosyal refah düzenlemesiyle beraber hem emeklilere hem memura toplamda yüzde 25 veya 30’luk bir zam bekleniyor.
ZAM KÖK AYLIKLARA UYGULANIYOR
Emekli maaşlarına gelecek olan zam ise Hazine katkısı olmadan ham maaşlar üzerinden yapılıyor. Bu durumda örneğin emekli aylığı 3 bin lira olan bir hak sahibinin maaşına yüzde 25 zam gelmesi durumunda maaşı 750 lira artacak ve 3 bin 750 lira olacak.
Öte yandan yeni dönemde 3 bin 500 lira olan alt sınırın değiştirilip değiştirmeyeceği de merakla bekleniyor.
Emekli aylıklarında bir diğer dikkat çeken unsur da sigortalının hayatını kaybetmesi halinde emekli aylığının yüzde 75’i en büyük pay annede olmak üzere hak sahipleri arasında paylaştırıyor.
Tüm Emekliler Sendikası Örgütlenme Sekreteri Ahmet Özdemir, yüzde 14-20 arası artış senaryoları üzerinde çalışmalar yapıldığını söyleyerek “Bu türden artışlar hiç bir dönem bize yarar sağlamadı” diye konuştu. En düşük emekli maaşının açlık sınırının üzerinde olması gerektiğini belirten Özdemir, yılda dört maaş ikramiye, sendikal örgütlenmelerin önündeki engellerin kaldırılması, sağlıkta yapılan kesintilerin kalkması, intibak yasasının çıkarılması ve EYT sorununun çözülmesinin temel talepleri olduğunu vurguladı.
Emeklilerin artık aldanmamayı öğrendiğini söyleyen Özdemir, “Ülke ekonomisi batakta. Yapılan artışlar seçim yatırımları. Emekliler artık aldanmamayı öğrendi. Yalan vaatlere karınları doydu. Tüm Emeklilerin Sendikası örgütlü oldukları 84 şube ve temsilcilikte, 13 Aralıkta’ki bütçe eylemlerinde olduğu gibi, Ocak 2023'te de alanlara çıkmaya hazırlanıyor. Artık bıçak kemikte, mücadele şart” ifadelerini kullandı.
CHP’DEN KANUN TEKLİFİ
CHP de emekli aylıkları ve bayram ikramiyelerinin net asgari ücret seviyesine çıkarılmasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.
CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç’un imzasını taşıyan kanun teklifi, Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik öngörüyor.
Teklifle, emekli aylıklarının da net asgari ücret seviyesine yükseltilmesi, işçi emeklilerinin toplu iş sözleşmelerinden kamu emeklileri gibi yararlanabilmesi, işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin aylık ve gelir artışlarında milli gelirdeki artıştan pay alabilmeleri amaçlanıyor.
Teklifin gerekçesinde, AKP’nin yanlış ekonomi politikalarıyla enflasyon ve hayat pahalılığının tahammül edilemeyecek boyutlara tırmandığı öne sürüldü. TÜİK rakamlarına göre enflasyonun yüzde 80’in üzerine çıktığı, elektrik, doğalgaz ve su faturalarının arttığı, konut kiralarının ise baş edilemeyecek noktalara ulaştığı ifade edildi.
BİRGÜN
WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ