Yargıtay ev sahibinin kiralara en fazla ne kadar zam yapabileceğini açıkladı

Türkiye'de kiralara uygulanan zam sınırının sona ermesiyle birlikte kiralara da ne kadar zam yapılabileceği açıklandı.

Türkiye'de kiralara uygulanan zam sınırının sona ermesiyle birlikte kiralara da ne kadar zam yapılabileceği açıklandı. Ülke geneli bilindiği üzere kiralara yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz 2024 tarihi itibariyle sona erdi. Kira zam sınırının da kalkması sonrası bazı ev sahiplerinin de istedikleri kadar da kira zammı yapabileceklerini de sanarak kiracıları da sıkıştırıyor.

Yargıtay tarafından son dakika haberi geldi. Yüksek enflasyon sebebiyle paranın değer kaybetmesi sonrası da kira uyarlama istediğinin genel değil özel hükümlere göre yapılması gerektiği de ifade edildi. Yargıtay gündemine gelen kira uyuşmazlığında da zamla ilgili detaylar da paylaşıldı.

Yargıtay'ın da önüne gelen dosyada taraflarca kira artış oranına dair anlaşma yapılıp yapılmadığı konusuna da bakılmadan 5 yıldan uzun süreli ve 5 yıldan sonra da yenilenen kira sözleşmeleri için de yeni yıla uygulanacak kira bedelinin de hakim tarafından da ortalama TÜFE değişiklik sonrası da evin durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirleneceğini hüküm altına aldı.

Kiranın belirlenmesi durumunda 12 aylık ortalamaya göre değişim yapabileceği bildirildi. Kira zammı ortalama TÜFE'yi geçemeyecek.

KİRALARA EN FAZLA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Kirada zam hesaplaması ortalama enflasyona göre yapılacak. Haziran enflasyonu açıklandığında ortalama TÜFE yüzde 65 olarak belirlendi. Yani Temmuz ayında ev sahipleri en fazla yüzde 65 kadar zam yapabilecek.

Örnek vermek gerekirse 10 bin lira olan kira en fazla 16 bin 500 liraya,

20 bin lira olan kira en fazla 33 bin liraya çıkabilir.

Bu rakamların üzerinde zam için yargı yolu açıktır.

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri