Çin menşeli araçlara ek vergi getirilmişti: Yeni düzenleme sonrası zam oranı belli oldu! MG, Chery fiyatları ne kadar artacak?

Geçtiğimiz günlerde 7 Temmuz 2024 itibariyle Çin üretimli otomobillere yüzde 40 ek vergi kararı alınması otomobil piyasasını nasıl etkileyecek? Türkiye otomotiv pazarında yer bulan Skywell, MG, Chery, Leapmotor model araçlar kaç lira artacak?

Çin’den gelen bütün araçlara yüzde 40 oranında ek gümrük vergisi uygulanacağı duyuruldu. Bu anlamda, Çin’den gelen her bir otomobil için yüzde 10 gümrük vergisi ve yüzde 40 ek vergi olmak üzere toplamda yüzde 50’lik bir vergi dilimine tabii tutulacak. Chery Tiggo, Chery Omoda ve MG model araba fiyatları ne kadar artacak?

Konuyla ilgili detayları İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, aktardı. Ertemel konuşmasında şu cümlelere yer verdi: “Elektrikli otomobillerin hayatımıza girmesiyle birlikte artan rekabette, marka ve ürün konumlandırma alanlarında uygun fiyata kaliteli otomobil anlayışını kabul ettiren Çin menşeli markalar yükselen trend haline geldi.

'FİYATLARI SÜBVANSE EDECEKLERDİR'

Ülkemizde talep gören Çin menşeli markaların ortak tercih edilme sebebi uygun fiyata kaliteli ve donanımlı otomobil kanaatinin kabul görmüş olması. Dolayısıyla markalar bu avantajlarını korumak adına bazı adımlar atacak veya fiyatların en azından bir kısmını sübvanse edeceklerdir. Öte yandan sübvanse edilsin ya da edilmesin, özellikle bazı Çinli markalar tüketici tarafından çok beğenildiğinden, yükselen rakamlarla beraber satış adetlerinde düşüş görülebilir ancak sahip oldukları talep devam edecektir.

'ZAMLAR VERGİSİZ FİYATI İLE DOĞRU ORANTILI'

Otomobillere gelecek zamlar aracın vergisiz fiyatı ile doğru orantılı. Bu noktada Çinli araçlara ortalama 250-300 bin TL fiyat artışı yapılacaktır.

TEMMUZ AYINA DİKKAT!

Bir karar değişikliği ya da güncelleme olmaz ise 7 Temmuz kararın yürürlüğe gireceği tarih. Çinli otomobil fiyatlarının yükseleceği ve alımının fırsat sunduğuna dair sorular alıyoruz. Fiyat yükselişlerinin bir fırsat olarak görülmesi sebebiyle geçmiş yıllarda oldukça spekülatif süreçler yaşadık.

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri