Çiftçilere Mazot, Gübre ve Prim Desteği Kalktı! 2025 Yılı İçin Yeni Destek Sistemi Açıklandı

Cumhurbaşkanı kararıyla, çiftçilere sağlanan mazot, gübre ve prim desteği 2025 itibarıyla kaldırıldı. Tarım Bakanlığı, bitkisel üretimde yeni bir destek modeli uygulamaya koydu.

Bu model kapsamında, gübre ve mazot desteği ile 17 üründe verilen fark ödemesi (prim) desteği tamamen sona erecek.

Yeni destek sistemi, 2025 yılı itibarıyla dekara 244 lira olarak belirlenen bir katsayı ile hayata geçirilecek.

Çiftçi Destekleri Kaldırıldı
2025-2027 yıllarında uygulanacak bitkisel üretim desteklerine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu karar doğrultusunda, gübre ve mazot desteği ile 17 üründe verilen prim desteği kaldırıldı. Yeni modelde destek katsayı değeri, dekara 244 TL olarak belirlendi ve planlı üretim ürünlerinde bu katsayı değişiklik gösterebilecek.

Dekar Başına 244 Lira Katsayı 2025 yılı için belirlenen yeni destek sisteminde, dekara 244 lira katsayı uygulanacak. Destek kapsamına alınan ürünler arasında arpa, aspir, ayçiçeği, buğday, kolza, kuru fasulye, mercimek, mısır, nohut, pamuk, patates, kuru soğan, soya ve yem bitkileri yer alıyor.

Çiftçiler, 2024 yılı itibarıyla son kez gübre, mazot ve prim desteği alacaklar.

Bitkisel Üretim Destekleri Üç Yıllık Açıklandı Yeni modelle birlikte, bitkisel üretimde uygulanacak destekler ilk kez üç yıllık olarak ve üretim döneminden önce duyuruldu. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı tüm üreticiler bu desteklerden yararlanabilecek.

Yeni destek sisteminde belirlenen farklı kategorilerde, üreticiler dekara göre değişen miktarlarda destek alacaklar. Örneğin, arpa ve buğday üreticileri dekara 317,2 lira, ayçiçeği ve fındık üreticileri dekara 366 lira, pamuk ve çeltik üreticileri ise dekara 549 lira temel destek alacak.

Ayrıca, süt havzası olarak belirlenen illerde yem bitkisi üreten çiftçilere destek katsayısının yüzde 50’si kadar ilave planlı üretim desteği sağlanacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Gündem Haberleri