YARDIMCI HİZMETLER SINIFI ÇALIŞANLARININ GENEL İDARE VE TEKNİK HİZMETLER SINIFINA DAHİL EDİLMESİ TALEBİNİ İÇEREN RAPOR
Söz konusu madde hükmünde yardımcı hizmetler sınıfı çalışanların görev, yetki ve sorumlulukları; “… kurumlarda her türlü yazı ve dosya dağıtmak ve toplamak müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek, hizmet yerlerini temizleme, aydınlatma ve ısıtma işlerinde çalışmak veya basit iklim rasatlarını yapmak, ilaçlama yapmak veya yaptırmak veya tedavi kurumlarında hastaların ve hastanelerin temizliği ve basit bakımı ile ilgili hizmetleri yapmak veya kurumlarda koruma ve muhafaza hizmetleri gibi ana hizmetlere yardımcı mahiyetteki görevlerle her kurumun özel bünyesine göre ve yine bu mahiyette olmak üzere ihdasına lüzum gördüğü yardımcı hizmetler …” şeklinde ifade edilmektedir.
Aynı hükmün ikinci paragrafında; “Bu sınıfa dahil personel tarafından yerine getirilmesi gereken hizmetlerden hizmet yerlerinin ve tedavi kurumlarının temizlenmesi, tesisatın bakım ve işletilmesi ve benzeri nitelikteki hizmetlerin üçüncü şahıslara ihale yoluyla gördürülmesi mümkündür.” Hükmüne yer verilerek yardımcı hizmetler sınıfına dahil olan çalışanların görev yetki ve sorumluluklarının hizmet alımı yolu ile gördürülebileceğine imkan tanınmıştır.
Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız
1965 yılının şartlarına uygun olarak kamu kurumlarında temel eğitim seviyesi yeterli görülüp (ilkokul, ortaokul) liyakat gerektirmeyen personel istihdamı, 657 Sayılı Devlet Memuru Kanununda yapılan düzenleme ile (YHS) Yardımcı Hizmetler Sınıfı olarak yerini almıştır.
Yıllar içerisinde ortaya çıkan gereksinimlere bağlı olarak lise mezunu şartı aranmak suretiyle; sınav usulünce (KPSS/EKPSS), Şehit ve Gazi yakınları ve 2828 Sayılı Kanun kapsamında istihdam metoduna gidilmiştir.
WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ
Yukarıda bahis konusu edilen yasal düzenleme çerçevesinde muhtelif kamu kurum kuruluşlarında 1965 yılından itibaren görevlendirilen yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarının görev tanımlarından kaynaklanan belirsizlikler nedeni ile tanımlanmamış bir çok kamu hizmetleri yardımcı hizmetler personeli eliyle gördürülmektedir. Bir yandan da kamunun asli ve sürekli hizmetleri arasında bulunan ve gerek genel idari hizmetler sınıfında gerekse de teknik hizmetler sınıfında bulunan bir çok hizmetler kapsamında görevlendirilen yardımcı hizmet sınıfı çalışanları bu güne kadar eğitim seviyelerini yükselterek kadroları dışındaki sınıflara haiz görevlerde çalıştırılmışlardır.
Ancak, eğitim durumlarına, bilgi birikimlerine ve tecrübelerine göre sınıfı dışında görevlendirilen yardımcı hizmetler sınıfı personeline fiilen yürüttükleri görevlerin dışında aynı zamanda idarinin talimatı ile asli kadrolarına uygun çaycılık, temizlik, boya badana, bahçıvanlık, kalorifercilik ,aşçılık, bekçilik, her türlü tamirat bakım onarım ve benzeri hizmetlerin de gördürülmesi çalışanların moral ve motivasyonlarının bozulmasına sebebiyet verdiği gibi iş barışını da bozmaktadır.
Bir çok kamu kurum ve kuruluşunda görev yapan yardımcı hizmetler sınıfı personelinin görev yetki ve sorumlulukları, 657 sayılı DMK’nun 4/D hükmüne göre istihdam edilen geçici personel ve diğer istihdam şekilleri ile gördürülmektedir. Ayrıca, yardımcı hizmet çalışanlarının 657 sayılı DMK’nın 36. Maddesine göre sorumlulukları kapsamında bulunmayan bir çok hizmetler, aynı maddenin VIII fıkrasının ikinci paragrafında hizmet alımı yöntemi ile gördürülebilmektedir. Ne var ki, söz konusu hükme rağmen bir çok kurum hizmet alımına gitmek yerine ikinci görev olarak yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarının yerine getirilmesi istenmektedir. Görevleri arasında bulunmayan, başka sınıfa tanımlanmayan ve hizmet alımına gidilmeyen hizmetlerin anılan personele gördürülmesi Anayasamızın 18. Maddesine de aykırıdır.
Öte yandan, bir çok kamu kurum ve kuruluşlarının düzenli bir şekilde görevde yükselme sınavı yapmamaları nedeni ile, süreç içinde ön lisans, lisans, yüksek lisans hatta ve hatta doktora seviyesinde eğitim durumlarını yükselten yardımcı hizmetler sınıfı çalışanları kariyer, özlük ve mali haklarından mahrum bırakılmışlardır. Bu nedenle aynı sınıf içinde kalarak sınıfı dışında yer alan görevlerini sürdürmeye devam etmişlerdir.
Ayrıca, yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarının görev yetki ve sorumlulukları ile ilgili somut bir şekilde tanımlama yapılmaması ve idareye sınırsız takdir yetkisi tanınması nedeni ile idareciler tarafından zaman zaman mobbinge maruz kalmaktadırlar. Görev yeri değişikliği kolay yapılabilen bir hizmet sınıfı olması nedeni ile idareciler tarafından çoğu zaman sürgüne tabi tutulan çalışanların ruhsal travma yaşamalarına ve aile bütünlüklerinin bozulmasına sebebiyet verilmektedir.
Halen kamu kurum ve kuruluşlarında anılan hizmet sınıfında görev yapan çalışanların bir kısmı uzun yıllardan bu yana Teknik Hizmetler Sınıfında, bir kısmı ise Genel İdare Hizmetleri Sınıfında görev yapmaktadır. Sınıf değişikliği konusunda yapılacak olan bir düzenleme ile çalışanların yaklaşık % 90’nının fiilen yürütmekte olduğu görevlerinde bir değişiklik olmayacağı, kalan yüzde 10 düzeyinde çalışanın ise görev yeri değişikliği olabileceği ön görülmektedir. Bu nedenle, sınıf değişikliği durumunda kamu hizmetlerinin işleyişinde her hangi bir aksamaya mahal verilmeyecektir. Bu husustan hareketle, kamu maliyesine yükü derece ve kademenin dışında her hangi bir etkisi söz konusu olmayacaktır.
Bu itibarla; Türkiye yüzyılı vizyonuna uygun olmayan, çağımızın gereklerini karşılamayan ve kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçları dışında kalan istihdam modeline bağlı olarak görev yapan Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelinin eğitim ve mesleki durumları göz önüne alınarak bir seferliğine mahsus olmak üzere Genel İdare ve Teknik Hizmetler Sınıfı dahilinde bulunan münhal kadrolara atanmaları hususunda düzenleme yapılması zarureti ortaya çıkmıştır.