İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile bazı kamu görevlilerinin mali haklarında önemli iyileştirmeler yapılmaktadır. Bu yazımızda getirilen iyileştirmeleri açıklamaya çalışacağız.
*Yüksek yargı mensuplarının kıstas aylık oranı arttırılıyor
WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ
Meclis’e sunulan kanun teklifi ile Yargıtay Birinci Başkan Vekilleri, Danıştay Başkan Vekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Yargıtay ve Danıştay Daire Başkanları, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin kıstas aylık oranı Anayasa Mahkemesi üyeleri ile aynı hale getirilmektedir.
Teklif ile Yargıtay ve Danıştay Birinci Başkan Vekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay ve Danıştay Daire Başkanları ile Adalet Bakanlığı Müsteşarı’na ödenen % 86 oranındaki kıstas aylık oranı % 90’a, Yargıtay ve Danıştay üyelerine % 83 oranında ödenen kıstas aylık oranı ise % 86’ya çıkarılmaktadır.
Kıstas aylığın ne anlama geldiğini açıklarsak konu daha iyi anlaşılacaktır. En yüksek devlet memuru olan Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı’na malî haklar kapsamında fiilen yapılmakta olan her türlü ödemeler toplamının brüt tutarına kıstas aylık denilmektedir. İşte bazı yüksek yargı mensubunun kıstas aylık tutarları yüzde 3 ila 4 oranında arttırılmıştır.
*Yüksek yargı mensuplarının ek tazminat tutarı arttırılıyor
Teklifle getirilecek yeni düzenleme ile Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay Birinci Başkanvekilleri, Danıştay Başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay ve Danıştay Daire Başkanları, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin ek tazminat oranı (25.000) puan artırılarak, oran Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri ile eşit duruma getirilmektedir.
Yeni düzenlemede; “Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay Birinci Başkanvekilleri, Danıştay Başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay ve Danıştay Daire Başkanları, Yargıtay ve Danıştay üyelerine (40.000); Adalet Bakanlığı Müsteşarı, birinci sınıf hâkim ve savcılar, birinci sınıfa ayrılmış hâkim ve savcılar ve diğer hâkim ve savcılara (15.000) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ek tazminat ödenir” ifadesine yerilmiştir.
Buna göre yüksek yargı mensuplarının ek tazminat tutarı 25.000*0,433684 = 10.842,1 TL arttırılmıştır. Bu ödemeden sadece binde 7,59 oranında damga vergisi kesilmektedir.
*Yüksek yargı mensuplarının ek göstergeleri arttırılıyor
Teklif ile Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Danıştay Başsavcısı’nın ek gösterge oranı Anayasa Mahkemesi Başkanı ile Yargıtay üyeleri, Danıştay üyeleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili’nin ek göstergesi de Anayasa Mahkemesi üyeleri ile aynı olacak şekilde yeniden düzenlenmiştir.
Buna göre Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Danıştay Başsavcısı’nın ek göstergesi 9000, Yargıtay üyeleri, Danıştay üyeleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili’nin ek göstergesi 8000, birinci sınıf hâkim ve savcılıkta üç yılını doldurup Yargıtay ve Danıştay üyeliğine seçilme hakkını kaybetmemiş olanlar ile Adalet Bakanlığı Müsteşarı’nın ek göstergesi de 7800 olmuştur.
*Geçici işçi pozisyondakilere getirilen haklar
Getirilen yeni düzenlemede şu ifadelere yer verilmiştir; 4/4/2007 tarihli ve 5620 sayılı Kamuda Geçici iş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 3’üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: “(3) İkinci fıkranın (a) ve (b) bendi kapsamında vize edilen geçici iş pozisyonlarında çalışanların çalışma süreleri aynı vize dönemi içinde 11 ay 29 güne kadar uzatılabilir. Bu sürenin belirlenmesinde idare, kurum ve kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakanlık yetkilidir.”
Buna göre geçici işçilerin çalıştırılabilecekleri sürenin onbir ay yirmidokuz güne kadar çıkarılması ile çalıştırıldıkları kurumun ihtiyacı doğrultusunda işçilerin yıl boyunca çalışmasına imkân sağlanmakta, çalışma süresinin uzatılması sürecindeki bürokratik işlemler sadeleştirilmektedir.
Ayrıca, kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde çalıştırılan geçici işçilerin, deneyim sahibi oldukları mevcut işyerlerinde kıdem süresi esasına dayalı olarak sürekli işçi olarak istihdamına imkân sağlanmaktadır.
Önceki düzenlemede ise; “İkinci fıkranın (a) ve (b) bentleri kapsamında vizelenen geçici iş pozisyonlarında çalışanların çalışma sürelerini, ilgili kurum veya kuruluşların talebi üzerine kurum, kuruluş, birim veya pozisyon itibarıyla dört aya kadar uzatmaya Maliye Bakanlığı yetkilidir” ifadesi yer almaktaydı. Bu kapsamda olan 60 bin geçici işçiden bahsedilmektedir.
*Sağlık çalışanlarına getirilen ilave mali haklar
Teklif ile getirilen yeni düzenlemeye göre, özel kanunları uyarınca yapılan çeşitli ödemeler de dikkate alınarak kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen uzman tabip ve tabip kadro veya pozisyonlarında bulunan personel arasında ücret dengesinin sağlanmasına yönelik olarak ilave ödeme yapılmasına ilişkin hususlar düzenlenmektedir.
Yapılan düzenlemelerden birisini açıklamak gerekirse 5502 sayılı Kanun’un 28’inci maddesinin sekizinci fıkrasında yer alan “%700” ibareleri; uzman tabip ve uzman diş tabipleri için “%1.010”, tabip ve diş tabipleri için “%855” olarak uygulanacaktır.
Buna göre Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında bulunup, sağlık harcamalarına esas olan fatura ve reçetelerin incelenmesi işlerinde ve kurum sağlık kurullarında çalışanlardan uzman tabip ve uzman diş tabipleri için % 1.010 oranında uygulanacaktır. Bu oranın mali getirisi en yüksek devlet memuru aylığının (1.010- 700) % 310 oranında olacak ve bu tutar ise 9500*0,433684 * % 310 = 12.771,99 TL’dir. Bu ödemeden sadece damga vergisi kesilmektedir.
Yine SGK’nın merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında bulunup, sağlık harcamalarına esas olan fatura ve reçetelerin incelenmesi işlerinde ve kurum sağlık kurullarında çalışanlardan tabip ve diş tabipleri içinse % 855 oranında uygulanacaktır. Bu oranın mali getirisi ise en yüksek devlet memuru aylığının (855- 700) % 155 oranında olacak ve bu tutar 9500*0,433684 * % 155 = 6.385,99 TL’dir.
Ahmet Ünlü/ Yeni Şafak