Ne olacak bu memurun hali?

Yıllardır işçilerin toplu sözleşmeleri ile memurların toplu sözleşmelerini kıyaslayarak gelen tehlikeye karşı uyardık.

Özellikle belirtmek gerekir ki sorun işçilerimizin aldığı ücretler değil, memurların alamadığı artışlardır. 
Bunun öncelikli sorumlusu ise doğal olarak memurların alacağı artışları hükümet ile görüşerek imza altına almaya YETKİLİ olan sendika ve konfederasyondur. 

Toplu sözleşmeler her iki yılda bir yapıldığı için 6 dönemdir (12 yıl) MEMUR SEN yetkili olmuş, 7. dönem için de YETKİLİ olarak 2024-2025 yılları için toplu sözleşme masasına oturacaktır. 

Aynı hükümet, aynı bakan ile yapılan işçi ve memur toplu sözleşmelerine baktığımızda, talebi karşılık görmeyen kesim memurlardır. İşçiler haklarını alıyor ve nedenle YETKİLİ sendika tercihlerini değiştirmiyor, bu da gayet anlaşılır bir durum. 

Peki memurlar alım gücü her sene düşmesine rağmen,maaşı ile kira ödeyemez hale gelmesine rağmen , toplu sözleşmelerde imzalanan her artış günü geldiğinde enflasyon altında kalmasına rağmen neden hala yetkili sendika tercihini değiştirmez? 

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

Unutmamak gerekir ki, kamu çalışanlarının mali ve sosyal hakları toplu sözleşme ile belirlenir. Buraya da en çok üyesi olan sendika ve konfederasyon YETKİLİ olarak oturarak imza atmaya, pazarlık yapmaya YETKİLİ olur. Önümüzdeki iki yılın artışlarının belirleneceği toplu sözleşmelerde imza altına alınanlar tüm kamu çalışanlarını bağlar.  

Durum böyleyken kamu çalışanlarının neredeyse hepsi aldığı ücretten memnun olmamasına rağmen yetkili sendika tercihini değiştirmiyor. 

Peki Ne Olacak Memurun Hali? 

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

Doğruyu söylemek gerekirse yetkili sendika tercihi değişmediği sürece memurların alım gücünde de bir değişim olmayacaktır. 

Üye olup, yetki verip toplu sözleşme masasına gönderdikten sonra istenilen veya beklenilenlerin altında artışlara imza atılıyor ve memur buna istifa ile karşılık vermiyorsa geriye çok yapabilecek bir şey de kalmıyor. 

Çünkü doğal olarak hükümet öncelikli olarak yetkili sendikayı muhatap almaktadır. Yetkili sendika da memurların durumundan bihaber olup, hükümet ile yakınlığı nedeniyle en düşük artışlarda bile hakkımızı fazlasıyla aldık diyorsa ve memurlar bunu yeterli görüyor diyorsa tabii ki memurun alım gücü artmaz. 

Aslında çözüm çok açık. Memurlar hatır-gönül, korku-baskı, siyasi yakınlık vb. için değil; kendileri için çalışan ve seslerine ses olan sendikalara üye olmalıdır. Sendikasız kalmamalı, sendikal haklarımızı öğrenmeli, sendikal tercihimizi de ona göre yapmalıyız.

Mehmet Alper ÖĞRETİCİ
BASK Genel Başkanı

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (8)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri