1- Polis intiharları devam ediyor
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Meclis Genel Kurulunda birkaç ay önce zor şartlar altında görevlerini yapmaya çalışan polislerimizin hayatlarına son verdiğinden söz etmiştik ve bir yıl içerisinde 80 polisimizin intihar ettiğini dile getirmiştim. Ne yazık ki polis intiharları devam ediyor. Üzülerek söylüyorum ki, emniyet teşkilatı ülkemizde intihar oranları en yüksek meslek gruplarının başında geliyor; gencecik fidanlar hayatlarına son veriyorlar.
İnternette bile polis intiharlarına dair küçük bir arama yapıldığında son yıllarda onlarca intihar haberinin olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Emniyet-Sen’in raporuna göre, sadece 1996-2016 yılları arasında ülkemizde 650 emniyet mensubu intihar ederek hayatına son vermiş. Sadece 1 Ocak-8 Şubat 2020 tarihleri arasında, sadece otuz sekiz gün içerisinde 8 polis memuru, 1 emniyet müdürü, 1 bekçi ve 2 emekli polis yaşamına son verdi, sadece otuz sekiz günde.
Bugün, yine, sosyal medyada 1 polisimizin intihar haberini gördük. Bu genç kardeşimize, intihar eden polis kardeşimize Allah’tan rahmet diliyorum; yakınlarına, emniyet teşkilatına başsağlığı diliyorum.
Polisleri intihara sürükleyen sebepler ne?
Polisleri intihara sürükleyen sebepler ne? En başta ne geliyor biliyor musunuz? Mobbing. Polisler çok ciddi mobbinge uğruyor. Eskiden polislikte rütbenin dışında, mesleki kariyerin verdiği “abilik” vardı. Ben hatırlarım çok gençtim, İstanbul’da Ahmet Ateşli diye bir cinayet masası amiri vardı, Başkomiserdi Ahmet Ateşli. O zamanki İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı, Ahmet Ateşli’ye “abi” diye hitap edip onun fikirlerinden faydalanırdı. Şimdi, eski polislerin bir an önce emekli olması için her şeyi yapıyoruz, niye? Alttan biz “ak polis” getireceğiz uğraşı içerisindesiniz, onlara mobbing uyguluyorsunuz.
2- Eski polislere ikinci şark hizmeti sorunu
Eski polislere ikinci şark hizmeti çıkarıyorsunuz. İPKA yapacak -eskiden, engelli anne ve babası veya bakıma muhtaç anne ve babası varsa bu İPKA nedeni sayılıyordu- onu kaldırdınız, onları bir daha şarka gönderip emekli olmasını veya istifa etmesini istiyorsunuz. Bu mobbingden dolayı ciddi anlamda intiharlar var, geçtiğimiz günlerde kamuoyunda çok konuşulan Silivri genç emniyet müdürü gibi.
3- Polis memurlarının iş yükü
İkincisi; iş yükü. Bu pandemi döneminde en az sağlık çalışanları kadar çalıştılar polisler. Pandemi döneminin en çok çalışanları sağlık çalışanlarıyla beraber polislerdi 12.00-24.00 değil 24.00-12.00 çalıştılar, yirmi dört saat çalışıp on iki saat istirahat ettiler ve bu iş yüküyle, bu genç insanlar bunalıma girip yaşamlarına son verdiler.
4- Polislere 3600 ek gösterge sözü
Tercih dışı şark ve ikinci şark tercih problemleri, bunların hayatlarına son verecek bunalımları getiren sıkıntılardan bir tanesi. Özlük hakları var onların özellikle hala getirmediğiniz, seçim döneminde bizim de söylediğimiz, söylemeye devam edeceğimiz ama sizin her mecrada söz verdiğiniz 3600 ek göstergeyi hala getirmediniz. Bunların dışında polis sandığı kesintileri var.
Covid-19 pandemi süreci yoğunluğundan bahsettim biraz evvel çok daha önemlisi ne biliyor musunuz? Bu polislerin dertlerini anlatabilecekleri, şikayetlerini iletebilecekleri makam yok, bulamıyorlar, sahipsiz bir polis teşkilatıyla karşı karşıyayız. Bunları ben söylemiyorum aslında bunları zaman zaman sıkıntılarını dile getiren emniyet teşkilatına mensup arkadaşlarımız, kardeşlerimiz söylüyor.
Polislerimizden bize ulaşan bir sıkıntıdan daha söz etmek istiyorum. Böyle bir kanunda polisi konuşmak zorunda kaldığımız için hepinizden özür diliyorum ama polislerimizi konuşan yok, polislerimizin derdine kulak veren hiç yok. O yüzden bu kanun teklifini konuşurken polislerimizle konuşmayı kendime vazife bildim.
5- Birçok polis mağdur oldu! Polisler de EYT’li oldu
Polislerimizin askerlik hizmeti ve üniversite eğitimi daha önce hizmet borçlanması kapsamında değerlendirilirken yapılan değişikliklerle bu kapsamdan çıkarıldı ve birçok polis mağdur oldu. Emniyet teşkilatında görev yapan personele yönelik uygulanan hizmet borçlanmasındaki hizmet, sistem eşitliğine ve adalete aykırı sonuçlar doğuruyor. Bize ulaşan bir arkadaşımız diyor ki: “2010 yılında hizmet borçlanması nedeniyle o zaman kredi çektim, 12 bin lira para verdim. 2023 yılında emekli olacaktım, sonra mevzuat değişikliği nedeniyle emeklilik yılım 2033 oldu yani emekliliğimi on yıl sonraya attı.” Polisler de bu hâliyle bir nevi EYT’li oldular. Böyle mağdur olan birçok polis arkadaşımız var. Polislerimiz 3600 ek göstergeyle, mevzuat değişiklikleri nedeniyle yaşadıkları mağduriyetleri geçtiler, artık ne istiyorlar, biliyor musunuz? İnsan gibi çalışmak istiyorlar, sadece o, insan gibi çalışmak.
Umuyorum, polislerin bu dileklerini ilgili merciler duyuyordur, buradan milletimize biz bir kere daha haykırdık. Onların da bu sorunlarının çözümü yönünde bizler burada konuşmaya, sizleri çalışmaya sevk edeceğiz.
Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA