TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIGINA
Aşağıda belirtilen sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat BİLGİN tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunu; Anayasa 98. İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim. 14.02.2022
2000, 2001 ve 2003 yıllarında polis okullarından mezun olarak g·· eve aşlayan polis memurları, (1996-1999 yılları arası) polis okuluna giriş mürac tı unanlarda "askerlik görevini yapmış olma" şartı arandığından askerlik g ·· rini yaptıktan sonra mesleğe giriş yapabilmiştir.
5434 sayılı kanunun geçici 205. maddesinde belirtilen emeklilik yaş hadlerinin tespitinde esas olan toplam hizmet süresinin hesabında, 08.09.1999 öncesine denk gelen askerlik süreleri sayılarak dikkate alınacağı belirtildiğinden, 2000,2001 ve 2003 yılı mezun polis memurları 1999 yılı öncesine denk gelen askerlik sürelerinin borçlanmasını yaparak bedelini ödemiş ve borçlanılan süreler hizmet süresinin başlangıcı olarak kayıtlara geçmiştir.
Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından sosyal güvenlik kurumuna hitaben yazılan 18.03.2009 tarih ve B.05.1.EGM.0.71.03.05/54717 sayılı "Teşkilat mensuplarından askerlik hizmet süresini borçlanarak hizmetine saydıranların, emeklilik yaş hesaplanmasının nasıl yapılacağına dair görüş yazısına cevaben SGK'nın 08.06.2009 tarih ve B.13.SGK.0.10.03.09/1 -5510-28 sayılı yazısında; " ... 5510 sayılı Sigortalar ve Genel Sağlık Kanunu'nun geçici 4. maddesi uyarınca Polis Akademisi ile fakülte veya yüksekokullar da geçen başarılı süreleri, askerlikte geçen süreleri veya borçlanma kapsamında alınmış diğer süreler 4759 sayılı Kanun'un yürürlüğe girdiği 01.05.2002 tarihinden önce geçmiş olması şartıyla, borçlanma işleminin hangi tarihte yapıldığına bakılmaksızın tahakkuk ettirilen borcun ödenmiş olması halinde bu süreler geçici 205. maddede belirtilen emeklilik yaş hadlerinin tespitinde esas olan toplam hizmet süresinin hesabında dikkate alınacaktır. " şeklindeki görüşü doğrultusunda, Emniyet Genel Müdürlüğünce, Personel Bilgi Sistemi Hizmet Hesabı Modülünde bulunan emeklilik tarihi hesaplama işlemleri yeniden düzenlenerek kayıtlar askerlikte geçen süreler hizmet süresinin başlangıcı olacak şekilde tutulmuştur.
Ancak, SGK yıllar sonra hiçbir hukuki ve yasal dayanak olmadığını kendisi de kabul ederek, sadece sosyal güvenlik sisteminin yürütülebilirliği bahanesinin arkasına sığınarak, Askerlik Görevinin Hizmet Sürelerinin hesabında dikkate alınmayacağı yönünde idari işlem tesis etmiş ve sadece emniyet teşkilatında 1 O.OOO'den fazla personelin emeklilik tarihinin yedi ile on yıl ileri tarihe atılmasına sebep olmuştur.
SGK'nın bu hukuk dışı uygulaması yaklaşık 1 O.OOO'den fazla polisin mağduriyetine sebep olduğu gibi bu konuda emsal birçok karar varken açılan yeni davalar nedeniyle hukuk sistemine de ek iş yükü gelmiştir. MSB emrinde birçok yetki ve sorumluluk altında, 18 ay süre ile yapılan askerlik görevinin kamu görevlisi için hizmet süresinden sayılmaması kanuna aykırılık teşkil etmektedir. Kamu işçilerinin askerlik görevi hizmet süresine eklenirken, emekli sandığına üye memurlar için bu süreler eklenmemektedir. Bu durum kamuda çifte standart oluşmasına sebebiyet vermektedir.
Bu nedenle, SGK'nın uygulamasından oluşan mağduriyetlerin ortadan kaldırılması, açılmış ve açılacak davaların iptal edilerek oluşacak kamu zararının önüne geçilebilmesi amacıyla Askerlikte geçen sürelerin Hizmet Süresinin Başlangıcı olacak şekilde düzenleme yapılması gerekmektedir.
Bu Bağlamda;
1- 10.000'den fazla Polis memurunun yaşadığı SGK hizmet başlangıcı mağduriyeti Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
2- İlgili memurlar tarafından bugüne kadar kaç dava açılmıştır?
3- İlgili mağduriyetlerin giderilmesi adına Bakanlığınız nezdinde hangi çalışmalar yürütülmektedir?
4- 1 O.OOO'den fazla Polis memurunun askerlik süresinin SGK Hizmet başlangıcı süresine borçlanılamaması nedeniyle yaşadığı mağduriyet ne zaman giderilecektir? Askerlikte geçen sürelerin hizmet süresinin başlangıcı olacak şekilde gerekli düzenlemelerin yapılarak mağduriyetlerin giderilmesi adına bir takvim açıklar mısınız?