Polislerin askerlikte geçen sürelerin hizmet süresinin başlangıcı olması Bakan'a soruldu

Polis memurlarının askerlik sürelerinin hizmet sürelerinden sayılmamasına ilişkin Meclise soru önergesi sunuldu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIGINA  

Aşağıda belirtilen sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat  BİLGİN tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunu; Anayasa 98.  İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim. 14.02.2022  

2000, 2001 ve 2003 yıllarında polis okullarından mezun olarak g·· eve aşlayan  polis memurları, (1996-1999 yılları arası) polis okuluna giriş mürac tı unanlarda  "askerlik görevini yapmış olma" şartı arandığından askerlik g ·· rini yaptıktan  sonra mesleğe giriş yapabilmiştir.  

5434 sayılı kanunun geçici 205. maddesinde belirtilen emeklilik yaş hadlerinin  tespitinde esas olan toplam hizmet süresinin hesabında, 08.09.1999 öncesine denk  gelen askerlik süreleri sayılarak dikkate alınacağı belirtildiğinden, 2000,2001 ve 2003  yılı mezun polis memurları 1999 yılı öncesine denk gelen askerlik sürelerinin  borçlanmasını yaparak bedelini ödemiş ve borçlanılan süreler hizmet süresinin  başlangıcı olarak kayıtlara geçmiştir.

Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından sosyal güvenlik kurumuna hitaben  yazılan 18.03.2009 tarih ve B.05.1.EGM.0.71.03.05/54717 sayılı "Teşkilat  mensuplarından askerlik hizmet süresini borçlanarak hizmetine saydıranların,  emeklilik yaş hesaplanmasının nasıl yapılacağına dair görüş yazısına cevaben  SGK'nın 08.06.2009 tarih ve B.13.SGK.0.10.03.09/1 -5510-28 sayılı yazısında;  " ... 5510 sayılı Sigortalar ve Genel Sağlık Kanunu'nun geçici 4. maddesi uyarınca  Polis Akademisi ile fakülte veya yüksekokullar da geçen başarılı süreleri, askerlikte  geçen süreleri veya borçlanma kapsamında alınmış diğer süreler 4759 sayılı  Kanun'un yürürlüğe girdiği 01.05.2002 tarihinden önce geçmiş olması şartıyla,  borçlanma işleminin hangi tarihte yapıldığına bakılmaksızın tahakkuk ettirilen borcun  ödenmiş olması halinde bu süreler geçici 205. maddede belirtilen emeklilik yaş  hadlerinin tespitinde esas olan toplam hizmet süresinin hesabında dikkate alınacaktır.  " şeklindeki görüşü doğrultusunda, Emniyet Genel Müdürlüğünce, Personel Bilgi  Sistemi Hizmet Hesabı Modülünde bulunan emeklilik tarihi hesaplama işlemleri  yeniden düzenlenerek kayıtlar askerlikte geçen süreler hizmet süresinin başlangıcı  olacak şekilde tutulmuştur.  

Ancak, SGK yıllar sonra hiçbir hukuki ve yasal dayanak olmadığını kendisi de  kabul ederek, sadece sosyal güvenlik sisteminin yürütülebilirliği bahanesinin arkasına  sığınarak, Askerlik Görevinin Hizmet Sürelerinin hesabında dikkate alınmayacağı  yönünde idari işlem tesis etmiş ve sadece emniyet teşkilatında 1 O.OOO'den fazla  personelin emeklilik tarihinin yedi ile on yıl ileri tarihe atılmasına sebep olmuştur.  

SGK'nın bu hukuk dışı uygulaması yaklaşık 1 O.OOO'den fazla polisin  mağduriyetine sebep olduğu gibi bu konuda emsal birçok karar varken açılan yeni  davalar nedeniyle hukuk sistemine de ek iş yükü gelmiştir. MSB emrinde birçok yetki  ve sorumluluk altında, 18 ay süre ile yapılan askerlik görevinin kamu görevlisi için  hizmet süresinden sayılmaması kanuna aykırılık teşkil etmektedir. Kamu işçilerinin askerlik görevi hizmet süresine eklenirken, emekli sandığına üye memurlar için bu  süreler eklenmemektedir. Bu durum kamuda çifte standart oluşmasına sebebiyet  vermektedir.  

Bu nedenle, SGK'nın uygulamasından oluşan mağduriyetlerin ortadan  kaldırılması, açılmış ve açılacak davaların iptal edilerek oluşacak kamu zararının  önüne geçilebilmesi amacıyla Askerlikte geçen sürelerin Hizmet Süresinin Başlangıcı  olacak şekilde düzenleme yapılması gerekmektedir.  

Bu Bağlamda;  

1- 10.000'den fazla Polis memurunun yaşadığı SGK hizmet başlangıcı mağduriyeti  Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?  

2- İlgili memurlar tarafından bugüne kadar kaç dava açılmıştır?  

3- İlgili mağduriyetlerin giderilmesi adına Bakanlığınız nezdinde hangi çalışmalar  yürütülmektedir?  

4- 1 O.OOO'den fazla Polis memurunun askerlik süresinin SGK Hizmet başlangıcı  süresine borçlanılamaması nedeniyle yaşadığı mağduriyet ne zaman  giderilecektir? Askerlikte geçen sürelerin hizmet süresinin başlangıcı olacak  şekilde gerekli düzenlemelerin yapılarak mağduriyetlerin giderilmesi adına bir  takvim açıklar mısınız? 
 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Memurlar Haberleri