Staj sigortası EYT kapsamına alınacak mı? Staj ve Çıraklık sigortası başlangıç sayılacak mı? Önerge Meclis'e sunuldu!

CHP Uşak Milletvekili Ali Karaoba, staj ve çıraklık dönemlerinin sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilmesi konusunu Meclis gündemine taşıdı.

Karaoba, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yanıtlanmak üzere TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, staj ve çıraklık mağdurlarının emeklilik ve özlük hakları nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Karaoba, mesleki eğitim almış, fiilen çalışmış, işverene bağlı ve SGK kaydı bulunan vatandaşların, staj veya çıraklık başlangıç tarihlerinin emeklilik hesabında sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesini istedi.

KARAOBA'nun önergesinde şu ifadelere yer verildi:


7 / 12246 esas sayılı, 23.05.2024 tarihli aşağıdaki soru önergesine Bakanlığınız yanıt vermemiştir. Bu kapsamda aşağıdaki sorulara staj ve çıraklık konusunda sorun yaşayan vatandaşlarımız adına yanıt beklenmektedir.

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yer alan aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğrenim ile yükseköğrenimleri sırasında staja tabii tutulan öğrenciler, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevli bursiyerler ile 2574 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 46'ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerin çıraklık ve staj sürelerinde emekliliğe esas yaşlılık sigortasının başlatılması konusunda kamuoyunda ve konunun muhatabı işçilerimizde haklı bir beklenti söz konusudur;

Bu beklenti ile "fiili çalışmaları" başlamış olmalarına ve sigorta kayıtları e-devlet sisteminde açıkça görünmesine rağmen emekçilerimizin ilk işe giriş tarihi emeklilik hesabının yapıldığı 'hizmete başlangıç tarihi' olarak sayılmamaktadır.

Bununla birlikte Avrupa'da staj ve çıraklık yapan vatandaşlarımız ise Türkiye'ye geldiği zaman var olan haklardan faydalanmaktadır.

Bu bağlamda.

1- Avrupa'da staj ve çıraklık yapanların Türkiye'ye geldiği zaman sahip oldukları haklara Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde fiili olarak işe başlamış staj ve çıraklık mağduru vatandaşlarımızın sahip olmaması Anayasamızın eşitlik ilkesi kapsamında haksız bir uygulama değil midir?

2- Avrupa'da da Türkiye'de de tamamen aynı işi yapan emekçilerin Anayasal haklarını eşitleme noktasında Bakanlığınızın çalışmaları nelerdir? Bir çalışma yok ise bu eşitsizliğin sürdürülmesinin sebebi nedir?

3- Zorunlu olarak 1-6 yıl fiili çalışması olan, işvereni ve iş akdi olan, sigorta kartı ve SGK işe giriş tescil kaydı olan vatandaşlarımızın işe başlangıç tarihinin emeklilik hesabında başlangıç sayılmasının ve bu mağduriyetin giderilmesinin hesaplanan bir maliyeti bulunmakta mıdır? Bu maliyet nedir? Bu hesap yapılmadıysa emekçilerin mağdur edilmesindeki temel sebep nedir?

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Emekli Haberleri