Birinci 6 ay için refah payı dâhil yüzde 45 zam yapılacak. En düşük ücret yaklaşık 107'e yakın zam yapıldı. Brüt ücret 21 bin 750 liraya yükselirken, en düşük net ücret 18 bin 500 lirayı geçti.
WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ
İLK 6 AY TABAN ÜCRET+YÜZDE 45
İl özel idareleri, karayolları, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, hastaneler başta olmak üzere kamu işçilerinin mali ve sosyal haklarının belirlendiği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü dün imzalandı. 2023-2024 yılları için geçerli olacak Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolünde kamu işçilerinin taban ücretleri önce 15 bin liraya yükseltildi. Birinci altı ay için refah payı dâhil yüzde 45 zam yapılacak. İkinci 6 ay için yüzde 15 zam+enflasyon farkı, 3 ve 4. Aylar için yüzde 10+enflasyon farkı olacak.
Sözleşmesi 1 Ocak 2023'te başlayan 4 aylık farkını alacak. İşe başlama tarihine göre farklar hesaba yatacak.
FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ DE ARTTI
Toplu iş sözleşmelerinde prim maddesi olmayan işyerleri, için çıplak brüt aylık ücretlerinin yüzde 4 ile yüzde 6 arası iş primi ödemesi yapılacak. Şehit ailelerine ve terör mağdurlarına da yüzde 10'luk fazladan zam alındı. Fazla çalışma ücreti yüzde 70 artırılarak ödenecek. Gece çalışması yapan işçilere yüzde 8 oranında gece zammı ödemesi yapılacaktır. Diğer maktu ödemeler ücret zammı oranında artırılacak.
MEMUR VE EMEKLİYE DE YANSIYACAK
Kamu çalışanları ve Emekli Sandığı emeklileri de Temmuz ayında yılın ikinci zammını alacak. Yüzde 6 oranındaki toplu sözleşme artışına ilaveten enflasyon farkı gelecek. Memur ve emeklileri de refah payı alacak. Bu kesimin zam oranının da kamu işçilerine yapılan orana yaklaşması bekleniyor.
HEM KAMU HEM ÖZEL SEKTÖRÜ ETKİLEYECEK
Yaklaşık 3.5 milyon memur ile 2.5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği toplu sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos'ta başlayacak. Bu görüşmelerde 2024-2025 yıllarının 4 ayrı zam oranı belirlenecek. Buradaki görüşmelerde masaya gelecek olanlardan birisi de kamu işçilerine yapılan zam oranı olacak. Dün açıklanan zam oranı Ağustos ayındaki toplu sözleşmede de belirleyici olacak. Sadece kamuda değil özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevesini belirlemesi açısından da önem taşıyor.
SÖZLEŞME 3 MİLYON AİLEYİ İLGİLENDİRİYOR
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, toplu iş sözleşmesinin 3 milyonluk aileyi ilgilendirdiğini belirterek, "Cumhurbaşkanım ben işçiyim, hayata işçi olarak başladım. Bugüne kadar bulunduğum yerlerde bunu yapmaya gayret ettim. İşçilerle ilgili size bir mesele söylediysem hep olumlu baktınız" dedi.
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çalışanların sorunlarının çözümü konusundaki kararlılığını bir kez daha gösterdiğini belirterek, "'Çalışanları, işçileri hiçbir zaman enflasyona ezdirmeyeceğiz' diyen yaklaşımı da ortaya çıktı" diye konuştu.
ASGARİ ÜCRET 500 DOLAR SEVİYESİNE ÇIKIYOR
Emekliye ve asgari ücretliye müjdeli haber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi. Bakan Bilgin, asgari ücretin aşağı yukarı 500 dolar civarında olması için çalışma yürüttüklerini söyledi. Bakan Bilgin emekli aylıklarına yapılacak kademeli zamla 7 bin lira üzerinde olan aylıkları 10 bin liraya kadar belli oranda artıracaklarını açıkladı. Bakan Bilgin asgari ücreti reel alım gücünü koruyacak şekilde düzenleyeceklerini belirterek, "Aşağı yukarı 500 dolar (9760 lira) bazında bir oran olacak. Çalışmalarımız hazır" dedi.
Buna göre ocak ayında net 8 bin 506 liraya çıkan asgari ücretin Temmuz'da 10 bin liraya tamamlanması bekleniyor. Bu zam aylıklara göre farklı olacak. Kademeli olarak farklı zam oranları uygulanacak. 7500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin lira üzeri aylıklar için farklı zam belirlenecek.
Hazal Ateş