Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda yeni çözüm önerilerinin gündeme gelmesinin ardından özellikle kısmi kesintili emeklilik ve süre tamamlaması konuları araştırılmaya başladı. Öte yandan bakanlığın öncelik verdiği çalışma olan 3600 ek gösterge konusunda da 16 Mart tarihi merakla bekleniyor. Peki EYT'de hangi formüller uygulanacak? Kısmi kesintili emeklilik ve süre tamamlaması nedir? İşte tüm detaylar
Kısmi Emeklilik Formülü Dikkat Çekiyor!
Kısmi emeklilik formülü gündemde en sık yer verilen yöntemler arasında yer alıyor. Kısmi emeklilik ve süre tamamlaması ile emeklilik formülünde birçok detay dikkat çekiyor. Kısmi emeklilik formülünde temelde 3600 gününü dolduran kadın çalışanlar için 50 yaşında, erkek sigortalılarda ise 55 yaşında emeklilik hakkının elde edilmesi sağlanması hedefleniyor.
Buna ek olarak süre tamamlama formülü ise kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 sigortalılık gününü bitirenlerin yaşa bakılmadan emekli olması hedefleniyor.
Her iki yöntemde de bazı Avrupa ülkelerinden alınmış sistemler göze çarpmaktadır. Bu iki formüle ek olarak birde prim tamamlama formülü yer alıyor. Ancak bu formülü uygulanmasında dikkat edilmesi gereken temel şart yıl olacak.
Prim Tamamlamada 1999 Tarihi Öne Çıkıyor!
EYT konusunda çözüm önerileri arasında öne çıkan bir diğer detay ise prim tamamlama formülü oldu. Ancak bu formülde dikkate alınacak temel unsur 1999 yılından önce işe girenlerin ilk sigortalı oldukları tarihe göre 5000 – 5975 prim günü üzerinden hesaplama işlemlerinin yapılması yönünde.
Prim şartının tamamlanması halinde yaş şartı bu yöntemde aranamayacak. Ancak uygulamada ne yönde bir düzenleme yapılacağı tartışma konusu.
Eksik prim gün sayısının tamamlanmasında ise kadın sigortalılar için avantajlı uygulamalar sunulmaya devam ediyor. Hali hazırda SGK borçlanma yöntemleri ile prim tamamlama işlemlerinin kadınlar için 6 yıla kadar yapılması mümkündür.
1999'dan Sonra İşe Başlayanların Durumu Ne Olacak?
EYT kimleri kapsayacak sorusu son dönemde öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. Özellikle son dönemde emeklilikle ilgili düzenlemelerin yapılmasıyla merakta giderek arttı.
EYT kapsamında yapılacak düzenlemeler ise eğer kişinin sigorta başlangıç tarihi 1999 yılı ve sonrası ise mevcut emeklilik sistemine göre işlem yapılacak ve bu kişiler EYT düzenlemesinden yararlanamayacaklar.
Ancak 1999 tarihinden önce sigorta başlangıcı olanlar ise yaş şartı dışında geri kalan şartları sağlamışlarsa kapsam dahiline alınacaklar.
50 Yaş Şartı Mutlaka Uygulanacak
EYT ile alakalı planlama temelleri belli değil fakat bu hususta belli olan birtakım noktalar var. Bu noktaların ilki EYT ile emeklilikte 50 yaş şartı. Çalışma Bakanlığı'nın 50 yaşın altında kimseye emekliik hakkı vermemesi bekleniyor.
takvim