İşte TBMM'ye sunulan kanun teklifinin tüm maddeleri...

İşte TBMM'ye sunulan kanun teklifinin tüm maddeleri...

Çalışanlara elektrik ve doğal gaz desteğine vergi muafiyeti, öğrenim ve katkı kredisinin faizsiz geri ödenmesi ile varlık yönetim şirketlerine devredilen 2 bin 500 liraya kadar olan icra takibindeki borçların tasfiyesini de içeren ekonomiye ilişkin "torba" kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.ANKARA (İGFA) - AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, kanun teklifinin detaylarını açıkladı.

Uzun süredir üzerinde çalıştıkları Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 52 maddeden oluştuğunu belirten Elitaş, konutların çatılarında güneş enerjisinden elektrik üretiminin 25 kilovatlık kısmının vergiden istisna olduğunu, düzenlemeyle mesken çatılarında 50 kilovata kadar elektrik üretiminin vergiden muaf olacağını söyledi.

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ

Elitaş, işverenlerin, çalışanlarına yemek yardımını nakdi olarak verdikleri takdirde bu ücretin vergiden istisna tutulacağını belirtti.

İşverenlerin çalışanlarına, 1 Temmuz 2023'e kadar doğal gaz ve elektrik yardımı olarak 1000 liraya kadar yaptıkları yardımların da gelir vergisi ve sigorta priminden muaf olacağını ifade eden Elitaş, "İşverenlerin çalışanlarına bu kış döneminde katkı sağlayacaklarını ümit ediyoruz." dedi.

Araştırma geliştirme faaliyetlerindeki artışı hızlandırabilmek için Ar-Ge konusunda daha önce 1 milyon liraya kadar yapılan desteğin, 2 milyon 500 bin liraya çıkarılacağını bildiren Elitaş, teklifle ayrıca Türkiye'den yurt dışına giden ve inşaat işlerinde çalışan Türk işçilerine yapılan ücret ödemelerini gelir vergisinden istisna hale getirileceğini ifade etti.

Bugüne kadar 1 milyon 392 bin öğrencinin öğrenim kredisi, 26 bin öğrencinin ise katkı kredisi aldığını kaydeden Elitaş, alınan kredi miktarının toplam 27,6 milyar liraya ulaştığını açıkladı.

Öğrenim kredisi alan öğrencilerin, borçlarını iki yıl sonra başlamak üzere kredi aldığı kadar sürede, aldıkları miktar tutarında ve aylık dönemler halinde ödemelerine imkan tanınacağını dile getiren Elitaş, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın açıkladığı gibi yaptığımız düzenlemede bütün faizleri siliyoruz. Öğrenci kardeşlerimizin aldıkları, devletin kendilerine yaptığı kredi katkısını rahat şekilde ödeyebilmeleri, öğrenim hayatındaki maddi meseleleri de ortadan kaldırabilmek için yapılan önemli bir düzenleme." diye konuştu.

İcra takibi başlatılan 2 bin lira ve altındaki alacakların da tasfiye edileceğini söyleyen Elitaş, GSM, doğal gaz ve elektrik dağıtım şirketleri, alacaklarının, 2 bin liranın altında olan kısımlarını sildikleri takdirde doğrudan doğruya bütün takiplerin ortadan kalkacağını belirtti. Elitaş, bu kapsamda 5 milyon kişiyi ilgilendiren 9 milyon dosyanın bulunduğunu, toplam bedelinin 20 milyar lirayı bulduğunu kaydetti.

MASKE VE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINI İHLALLERDEN VAZGEÇİLECEK

Maske ve sokağa çıkma yasağını ihlal eden vatandaşlara toplam 2,7 milyar lira ceza yazıldığını aktaran Elitaş, COVID-19 salgını ile mücadele kapsamında bu yasakları ihlal edenlere yazılan söz konusu alacaklardan vazgeçileceğini söyledi.

Üniversitelerin tıp fakültelerinin son sınıfında bulunan öğrenciler ile diş hekimliği fakültelerinin dördüncü yılını tamamlayıp beşinci yılına geçen öğrencilere, asgari ücret tutarında ödeme yapıldığını hatırlatan Elitaş, bunun yalnızca devlet üniversitelerini değil tüm üniversiteleri kapsayacağını vurguladı.

Mustafa Elitaş, düzenlemeyle, 65 yaşını dolduran yoksul yaşlılar ile engellilere bağlanan yaşlı ve engelli aylıklarına yönelik ödemeler gerçekleştikten sonra kişilerin ölüm, gelir değişikliği, engel durumu değişikliği gibi nedenlerle durumunda değişiklik olduğunun tespit edilmesi halinde yapılan yersiz ödemelerden kaynaklı alacak ve bunların ferilerinin terkin edileceğini belirtti.

Sosyal Güvenlik Kurumunun taşınmazlarının elektronik ortamda ihaleye çıkılarak satılmasına imkan veren düzenleme yapılacağını dile getiren Elitaş, "Yurt dışında yaşayan vatandaşların, Türkiye'ye araçla geldiğinde bu aracı iki yıl içinde yurt dışına çıkmamak kaydıyla kullanma hakkı vardı. Aracını Türkiye'ye bırakıp yurt dışına çıkış yaptıklarında onlara ceza veriliyordu. Bu cezalarda af yoluna gidiyoruz." dedi.

Varlık yönetim şirketlerine devredilen 2 bin 500 liranın altındaki alacakların tasfiye edileceğini anlatan Elitaş, "Bu düzenleme 892 bin 866 kişiyi ilgilendiriyor. 2500 liraya kadar olan kısmı iki katına kadar artırmaya Maliye Bakanlığı yetkili. Sayın Bakan artırırsa vatandaşlar varlık yönetimi şirketlerindeki 5000 lira ve altındaki borcundan kurtulmuş olacak." bilgisini verdi.

Teklifle, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını 31 Aralık 2023'e kadar uzatılacağını bildiren Elitaş, sıfır ikincil el taşıtlarda 6000 kilometre veya 6 ay süreyle satmama şartına uymayan oto galerilere verilen 8 bin 500 lira para cezasının alt limitinin ise 10 bin, üst limitin 300 bin liraya çıkarılacağını açıkladı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Elitaş, "Öğrenim ve katkı kredisi borçlarıyla ilgili faiz silinecek, ana paranın ödenmesiyle ilgili bir ödeme planı var mı?" sorusu üzerine, "Ödeme planı zaten var, bu kapsamda ödenecek. Faizli kısmı nasıl ödeniyorsa faizsiz kısmı da aynı şekilde ödenmeye devam edilecek." dedi.

Düzenlemenin, gelecek hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelerine başlanacağını dile getiren Elitaş, kanun teklifini muhalefet partileri ile de görüşerek, istişare ederek hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi.

KYK kredisinin faizlerinin silinmesi, sicil affı, çalışanlara elektrik ve doğal gaz desteği ve başka birçok düzenleme içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. İşte TBMM'ye sunulan kanun teklifinin tüm maddeleri...

Çalışanlara elektrik ve doğal gaz desteğine vergi muafiyeti, öğrenim ve katkı kredisinin faizsiz geri ödenmesini de içeren "torba" kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. İşte tüm maddeleriyle Meclis'e sunulan torba kanun teklifi...

AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Elitaş, daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan düzenlemelerin yasa teklifinin içine alındığını belirterek, "Hem öğrencilerin kredi borçlarıyla ilgili hem 2 bin TL altındaki alacaklarla ilgili hem de varlık yönetim şirketlerine devir olmuş bazı bankaların 2 bin 500 ve altı alacaklarla ilgili iyileştirmeleri düzenleyen 52 maddelik kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sunuyoruz" diye konuştu.

AK Parti'li Elitaş, teklifle 'Gelir Vergisi Kanunu’nda değişikliğe gidileceğini dile getirerek, "50 kilovata kadar olan mesken çatılardaki elektrik üretimleri vergiden muaf haline gelecek. Herhangi bir muhasebe kaydı tutulmayacak. İş yerlerinde yemek verdikleri takdirde bunu doğrudan gider olarak yazabiliyorlardı ama nakdi olarak verdikleri takdirde bu vergi ve sigorta primine tabiydi. Bu süreçte isteyen 51 liralık kısmı para olarak verdikleri takdirde, bunun da vergi ve sigorta primine tabi olmamasıyla ilgili bir düzenleme getiriyoruz. Burada işveren ve çalışanlar rahatlığa ulaşmış olacaklar. Yine işverenler çalıştırdıkları kişilere elektrik ve doğal gaz yardımı yaptıkları takdirde vergi ve sigorta priminden muaf olacaklar. İşverenlerin 1 Temmuz 2023 tarihine kadar 1000 liraya kadar yapacakları yardımlar gelir vergisi ve sigorta priminden muaf olacak. Bu işverenlerin de bu kış kendi çalışanlarına destek olacaklarını umuyoruz" dedi. 

AK Parti'li Elitaş, teklif kapsamında öğrenim kredisiyle ilgili borçlarda tüm faizin silineceğini belirterek, "Öğrenim kredisinden 1 milyon 392 bin kişi faydalanmış. 26 bin kişi de katkı kredisi almış. 2018 yılındaki öğrenci aylık 500 lira kredi aldı. Yıllık 6 bin lira ediyor. Bir sonraki yıl TÜFE ile güncelleştirilecek yeni yılın borcu hasıl oluyordu ve 4 yıl sonunda bu rakam yükseliyordu. 2 yıllık erteleme süresi vardı. O erteleme süresinde de yine TÜFE oranında artırılarak ilave ediliyordu, bu toplam 27,6 milyar liralık bir rakama ulaşmış. Bununla ilgili yaptığımız düzenlemede bütün faizlerini siliyoruz. 

Ana para haline döndürüyoruz. Bundan sonraki süreçte de öğrenci kredileri hiçbir artışa tabi olmayacak. Mesela 2022 yılında öğrenim hayatına başlayan öğrenci, kredisi yuvarlık hesap bin lira olsun, 12 bin liralık kredi alacak. Bu 12 bin liralık kredi okul bitene kadar sabit olacak" diye konuştu. 

Öğrenim kredisi alan öğrencilerin; borçlarını iki yıl sonra başlamak üzere kredi aldığı kadar sürede, aldıkları miktar tutarında ve aylık dönemler halinde ödemelerine imkân tanınacak. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş teklifle ilgili, "Öğrenim kredisi konusunda önemli bir adım atılıyor. Yaklaşık 1 milyon 392 bin kişi kredi almış. TÜFE ile birlikte sürekli yükseltiyoruz. İki yıl erteleme süresi vardı. Bu toplam 27.6 milyar liraya ulaşmış. Yaptığımız düzenlemeyle bütün faizlerini siliyoruz, ana paraya dönüyoruz. Bundan sonra öğrenci kredileri hiçbir enflasyon ya da faiz artışa tabi olmayacak. Üst üste 3 kere erteleme imkanı olacak. Toplam borcuna yüzde 10'u geçmemek üzere TÜFE oranına göre faiz eklenecek" dedi.

Pandemi sürecinde maske takmayanlara kesilen cezalardan vazgeçildiğini de kaydeden Mustafa Elitaş, "Maske ile ilgili toplam 2,7 milyar liralık maske ve sokağa çıkma yasağını ihlal eden vatandaşlarımıza yazılmış ceza vardı. 2,7 milyar liralık rakamdan da vazgeçilmiş olunuyor" dedi.

AK Parti tarafından Mustafa Elitaş'ın açıklaması sonrası torba teklif, Meclis'e sunuldu. 

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Gündem Haberleri