Uzaktan eğitim, yüz yüze eğitim, meslek liselerinde yüz yüze eğitim, stajlar, dersler, dyk lar , açık liseler derken MEBde baş döndürücü bir trafik yaşanıyor.
Her hafta MEBde alınana ve bir kaç gün sonra uygulamay konan kararlar beraberinde bir takım sıkıntıları da getiriyor?
Yüz yüze eğitimin başlayacak olması ile MEB bu gün 2 adet kapsamlı yazı yayınladı.
Yazılar önceki resmi yazılarla birleştirilip ele alındığında beraberinde bazı sorunalrı da getirdi.
Özellikle de yüz yüze eğitimde sınıfların bölünmesiyle ortaya çıkan öğretmen ihtiyacı.
Bu hafta başlayan meslek lişselerindeki yüz yüze eğitimde sınıfların en fazla 10 kişiden oluşmasının istenmesi nedneiyle her meslek lisesinde yüz yüze eğitimde neredeyse 10-15 ücretli öğretmen ihtiyacı ortaya çıktı.
MEB bugün de yayaınladığı Okullarda uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitim yazısı ile Ortaöğretimde yüz yüze eğitim yazısında öğretmen ihtiyacının giderilmesinde Norm kadroya göre hareket edilmesi istendi.
Şimdi şöyle bir örnek vermek gerekirse:
31 Ağustostan itibaren okullarda 8. 12. Sınıflarda tüm alanlara yönelik DYK kursları uygulanmaktadır. Örneğin A okulunda haftada toplam 58 saat DYK kursu hergün 16.00/17.30 saatleri arasında ve Cumartesi Pazar günleri 8 er saat DYK kursuna devam etmeyen öğrenci derse de gelmeyecektir. A okulunda 21 Eylülden itibaren hiç sekteye uğratmadan hergün 09.00/16.00 saatleri arasında yüz yüze eğitim gibi tüm 40 dakika ders 10 dakika teneffüs ve 40 dakika öğle arası vererek dersleri online uygulanıyordu.
Asıl sorun 9. 10. 11. ve 12. Sınıflarda A Okulunda her bir sınıf seviyesinde 6 şar şube var iken, Bugün yayaınlanan yazıda sınıfların 2 gruba bölünmesi isteniyor ve otomatikmen her sınıf seviyesinde 12. sayı 12 şubeye çıkıyor.
24 şubelik A okulunda bir anda şube sayısı 48 e çıkıyor.
A okulunda her sınıf ceviyesinde 6 şube arttığına göre 6*16=96*6= 576 saat daha ders artmış oldu.
MEB bugün yayaınladığı yazıda 24 dersten 48 şubeye çıkan A okulundaki derslerin ilave öüretmen ihtiyacı oluşturmadan 24 şubeye göre planlanan okulun öğretmen sayısına göre verilmesini istiyor.
Yani müdürlerin hokus pokus yapması isteniyor. Ayrıca buörğetmenlerin yğz yüz eğitim yanında uzaktan canlı derslerle de konuları anlatması isteniyor.
Norm artmaması için haftalık ders saatlerinin azaltılması gerekiyor. Ancak daha önceki MEBin yazısında tüm derslerin konu ve kazanımların verilmesi ve sınavların bölünerek yüz yüze yapılması gerekmektedir.
MEBin aldığı karar okul idarecilerini kara kara düşündürmektedir.
MEB alandan yükselen sese kulak vermeli, acilen sistemle ilgili görüş ve aksayan yönlerin iletildiği bir platform oluşturmalıdır.
Siz de bu konudaki düşüncelerinizi haberimizin altındaki yorum kısmından yazarak ifade edebilirsiniz.
ajanskamu