TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIGINA
Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98, TBMM İçtüzüğü'nün 96 ve 99'uncu maddelerine uygun olarak, arz ederim. 28.07.2022 T.C. Milli Eğitim Bakanı Mahmut ÖZER tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını Yıldırım KAYA /Ankara Milletvekili
Bakanlığınızca, 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliğine göre, 531 bin 885'i uzman öğretmenlik, 70 bin 437'si de başöğretmenlik olmak üzere toplam 602 bin 322 öğretmenin eğitim programlarına katılmaya hak kazandığı açıklanmıştır.
Eğitim programına katılmaya hak kazanan öğretmenlerin https://www.oba.gov.tr (Öğretmen Bilişim Ağı) adresi üzerinden uzman öğretmenlik eğitim programı için 18 Temmuz-5 Eylül 2022; başöğretmenlik eğitim programı için 18 Temmuz-19 Eylül 2022 tarihleri arasında eğitimlere katılacakları duyurulmuştur. Uzman öğretmenlik/başöğretmenlik eğitim programına başvurusu kabul edilen adayların söz konusu Yönerge eki Ek-2 ve Ek-3'te yer alan çalışma alanlarından en az ikisinden birer çalışma yapmış olduklarını belgelendirmeleri de istenmiştir. Ayrıca 180 saatlik eğitim videolarını eksiksiz izlemeyen adaylar, 19 Kasım 2022 Cumartesi günü yapılacak sınava giremeyecektir.
Bir uzmanlık mesleği olan öğretmenliğin, "kariyer'' adı altında uzmanlık sınavına tabii tutulması, kazanılmış haklarının da yok sayılması sonucunu doğuracaktır.
Kamu kurum ve kuruluşlarındaki diğer mesleklerde "kariyer'' sınavla kazanılmazken; bir uzmanlık mesleğini ifa eden öğretmenlerin kazanılmış haklarının yok sayılarak sınava tabi tutulmaları öğretmenler arasında büyük rahatsızlık yaratmıştır.
Diğer yandan, Cumhuriyet Halk Partisi'nin, 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi talebinin, Anayasa Mahkemesi tarafından esastan incelenmesine karar verilmiştir.
Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümediğinden, Milli Eğitim Bakanlığının Anayasa Mahkemesinin kararını beklemeden yapacağı uzmanlık ve başöğretmenlik sınavları yeni mağduriyetleri de beraberinde getireceği de aşikardır.
Bu bilgiler kapsamında;
ı. Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlik mesleğini uzmanlık mesleği olarak kabul etmekte midir? 2. Bakanlığınızca öğretmenlik bir uzmanlık mesleği olarak kabul ediliyorsa, neden uzmanlık sınavı yapılmaktadır?
3. Kamuda kariyer sınavla kazanılmazken, öğretmenlere sınav mecburiyeti getirilmesinin nedenleri nelerdir?
4. Sınava girmek için video izlemek neden zorunlu tutulmaktadır?
5. Uzmanlık ve Başöğretmenlik sınavı neden Anayasa Mahkemesinin kararı beklenmeden yapılmaktadır?
6. Uzmanlık ve başöğretmenlik sınavlarının Anayasa Mahkemesi kararına kadar ertelenmesi düşünülmekte midir?
7. Öğretmenlere sınava girmeye hak kazanmaları için yaz tatilinde 180 saatlik eğitim videolarını eksiksiz izleme şartı getirilmesi kanuna aykırı değil midir?
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIGINA
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından Anayasanın 98'inci ve TBMM İçtüzüğünün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 08.08.2022 TUMA ÇELİK /MARDİN MİLLETVEKİLİ
Bilindiği üzere, 19 Kasım tarihinde, öğretmenler ve eğitim sendikalarının tüm itirazlarına rağmen "uzman öğretmenlik" sınavı gerçekleşecektir. 10 yılını doldurmuş MEB ve özel okul öğretmenlerinden sınav neticesinde kontenjan olmaksızın belirlenen başarı puanını aşanlar uzman öğretmen unvanı ve kanunla belirlenmiş hakları elde edebilecekler. Yüksek lisans /doktora derecesi olan ö"gretmenler sınavdan muaf tutulacaktır. Sınavdan önce dijital ortamda sunulan eğitim ise sınav~ girmese bile tüm öğretmenlere tamamlamaları açısından zorunlu tutulmuştur.
Mevcut düzende; baş öğretmen, sözleşmeli, ücretli, kadrolu olarak ayrılan öğretmenlerin bir de "uzman ve uzman olmayan" olarak ayrışacak olması özellikle eğitim emekçilerini oldukça
düşündürmektedir.
Geride bıraktığımız günlerde Kamu Personeli Seçme Sınavında yaşananlar ise sınava girecek öğretmenler açısından endişe yaratmaktadır.
Bu Bağlamda:
1) Tüm itirazlara rağmen uzmanlık sınavının yapılmasının geçerli sebebi nedir?
2) Öğretmenlik mesleğinin; baş öğretmen, uzman, sözleşmeli, kadrolu, ücretli olarak ayrışmasının sorun yaratacağı konusundaki düşünceniz nedir?
3) Veliye çocuğunu okula kayıt ettirirken hangi öğretmeni seçeceği (baş öğretmen, uzman, sözleşmeli, kadrolu, ücretli) konusunda bir hak tanıyacak mısınız? Bu uygulamanın getireceği sorunları ön görebiliyor musunuz?
4) Öğretmenler arasında yapılacak olan bu ayrışmanın okul müdürlerini zora sokabileceğini düşünüyor musunuz?
5) Kamu Personeli Seçme Sınavında yaşananlardan sonra "Uzmanlık Sınavı" ile ilgili herhangi bir önlem alındı mı?
6) Uzmanlık sınavına başvuramayan öğretmenlerin akıbeti ne olacak?
7) Uzmanlık sınavı sonunda sınavı kazanan öğretmenlerin sendikalara göre dağılımını açıklayacak mısınız?
8) Sendika ve öğretmenlerin isteği olan -öğretmenler arasında title ayrımı yaparak maaşlarına zam yapmak yerine- on yıl görev yapan öğretmenlere 1000 TL, yirmi yıl ve daha fazla görev yapan öğretmenlere 2000 TL yıpranma payı eklenmesi teklifinin kabul edilmeme sebebi nedir?
9) Son yapılan zamlardan sonra öğretmenlerin yaşadıkları geçim sıkıntısı hem tarafımıza gelen ihbarlar hem de kamuoyu yoklamalarında görülmektedir. Öğretmenlere kira yardımı ve ek zam yapılması gündeminizde midir?