TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur.
Gereğini saygılarımla arz ederim. 15/11/2022 /Yaşar KARADAĞ/Iğdır Milletvekili
KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ
GENEL GEREKÇE
Eğitim müfettişlerinin özlük hakları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmektedir. Eğitim müfettişleri, ülkemizde görev yapan bütün müfettişler gibi aynı şartlarda işe alınmakta ve eğitim sürecinden geçmektedir. Fakat Eğitim müfettişleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alan diğer müfettişler ile kıyaslandığında özlük hakları bakımından Türkiye Cumhuriyetinde çalışan tüm müfettişler içerisinde en düşük özlük haklara sahiptirler.
Örnek olarak; 30 yıl hizmet süresi bulunan bir Bakanlık müfettişinin Eylül 2022 maaşı 20.799 TL. aynı durumdaki bir Büyükşehir Belediye müfettişinin Eylül 2022 maaşı ise 17.300 TL olmasına rağmen, yine aynı şartlara sahip Eğitim müfettişinin ise Eylül 2022 maaşı 14.367 TL'dir. Maaşlar arasındaki bu farkın sebebi ise 657 sayılı Kanuna göre müfettişlere ödenen tazminatlardır.
Yapılması öngörülen bu değişikle; Milli eğitim sistemimizde önemli fonksiyonlar üstlenen eğitim müfettişlerinin emsali denetim elemanlarına göre düşük kalan mali haklarının iyileştirilmesi amacıyla gerekli yasal düzenlemelerin yapılması amaçlanmaktadır.
657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA VE 375 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 152'nci maddesinin "II Tazminatlar" bölümünün, A-Özel Hizmet Tazminatı" bölümünün (g) bendinde yer alan "Enerji ve Tabii Kaynaklar Denetçi ve Denetçi Yardımcıları" ibaresinden sonra gelmek üzere "Eğitim Müfettiş ve Eğitim Müfettiş Yardımcıları" ibaresi eklenmiş, (h) bendinde yer alan "Maarif Müfettişleri" ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 2- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun eki (IV) sayılı "Makam Tazminatı Cetveli"nin 8'nci sırasına aşağıdaki (e) bendi eklenmiştir,
e) En az dört yıl süreli yüksek öğrenim veren fakülte veya yüksek okulları bitirmiş, birinci dereceli kadroya atanmış ve teftiş yetkisine sahip Eğitim Müfettişleri - 1.000
MADDE 3- 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, 2914 Sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu, 5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu ile Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması, Devlet Memurları ve Diğer Kamu Görevlilerine Memuriyet Taban Aylığı ve Kıdem Aylığı ile Ek Tazminat Ödenmesi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ekli "Ek Ödeme Oranları" başlıklı (I) sayılı cetvelde yer alan "A Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa Göre Alanlar" kısmının "1- Kadroları Genel îdare Hizmetleri Sınıfında yer alan personel ile Teknik Hizmetler, Sağlık ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri ile Avukatlık Hizmetleri sınıflarında bulunan personelden ek ödeme oranları ilgili gruplarında düzenlenmeyen ve kadro unvanları bu bölümde yer alan personel" bölümünün (ı) sırasına "Büyükşehir belediyeleri ile bunlara bağlı genel müdürlüklerin baş müfettiş ve müfettiş kadrolarında bulunanlar" ibaresinden sonra gelmek üzere "Eğitim müfettişleri" ibaresi eklenmiştir.
MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür
Editörün Notu: Gündemdeki bir diğer konu da yine MEB şube müdürleri. Ocak 2023'ten itibaren uzman öğretmen ve okul müdürleri ile şube müdürleri arasındaki maaş farklılığı artacak. Dolayısıyla okul müdürünün, öğretmenden; şube müdürünün, okul müdüründen; ilçe müdürünün, şube müdüründen, daha az maaş alması gibi bir sistem sıkıntısı ile karşı karşıya kalınacak. Konuya ilişkin olarak seslerini duyurmaya çalışan şube müdürleri, makam tazminatı ve ek ders ücretine yönelik düzenleme bekliyor.
WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ