MEB'deki usta öğreticilerin kadroya geçirilmesi hakkında kanun teklifi (18 Temmuz 2019)

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Halk Eğitim Merkezlerinde görev yapan ücretli usta öğreticilerin kadroya geçirilmesini düzenleyen kanun teklifi 13 Haziran 2019 tarihinde Muğla Milletvekili Av. Burak ERBAY tarafından TBMM'ye sunuldu. Kadrolu Usta Öğreticiler ile Ücretli Usta Öğreticilerin özlük haklarının eşitlenmesi için kadro tahsislerinin gerçekleştirilmesini öngören kanun teklifi 18 Temmuz 2019 tarihinde Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor komisyonuna havale edildi

 Kadrolu Usta Öğreticiler ile Ücretli Usta Öğreticilerin özlük haklarının eşitlenmesi için kadro tahsislerinin gerçekleştirilmesini öngören kanun teklifi 18 Temmuz 2019 tarihinde Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor komisyonuna havale edildi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Halk Eğitim Merkezlerinde görev yapan ücretli usta öğreticilere kadro tahsis edilmesi için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifim ve gerekçesi ektedir. Gereğini saygılarımla arz ederim. 13.06.2019 
Av. Burak ERBAY/Muğla Milletvekili 

GENEL GEREKÇE

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'ne bağlı Halk Eğitim Merkezleri bireyin bilgi, beceri ve yetkinliklerini geliştirmek amacıyla kurslar ile eğitici faaliyetlerin düzenlendiği kurumlardır. 

Bu kurslar bireylerin farklı alanlarda beceriler kazanarak, yetkinliğini artırmanın yanı sıra tüm bireylere, çağın gelişen ihtiyaçlarına cevap verebilecek bilgi, beceri ve davranışları kazandırmak, onların ilgi ve istekleri doğrultusunda ekonomik, toplumsal ve kültürel gelişimlerini sağlayarak toplumun yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlamaktadır. 

Türkiye'nin her ili, ilçesi hatta köyünde görev yapan kadrosuz usta öğreticiler bireylerin mesleki gelişimi, el becerileri kazanmaları, özellikle kadınların toplumsal yaşama katılarak üretim süreçlerinde yer alması açısından önemli bir görev üstlenmektedirler. 

Toplumsal gelişme için önemli bir unsur olan Halk Eğitim Merkezleri'nde yaklaşık 50 bin ücretli usta öğretici bulunmaktadır. Ücretli Usta Öğretici statüsünde bulunan öğreticiler Halk Eğitim Merkezleri'nde görev yapan öğretmenler ile aynı işi yapmaktadır. Öğretmenler ile ücretli usta öğretici arasında görev tanımı ve yapılan iş açısından hiçbir fark olmamasına rağmen, özlük hakları ve ders ücretleri açısından önemli farklar mevcuttur. 

Ayni görevde çalışan Kadrolu Usta Öğreticiler 657 sayılı kanunun tanıdığı tüm haklardan yararlanırken, kadrosuz olarak çalışan Usta Öğreticilerin hiçbir hakka sahip olmamast, eşitsizliğe neden olmakta ve çalışma barışını bozmaktadır. 

Kadrolu Usta Öğreticiler ile Ücretli Usta Öğreticilerin özlük haklarının eşitlenmesi için kadro tahsislerinin gerçekleştirilmesi, eşit çalışma koşullarının oluşturulması, çalışma barışının sağlanması ve mağduriyetlerin giderilmesi adına atılacak önemli bir adım olacaktır. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1. Yapılan bu değişiklikle Halk Eğitim Merkezleri’nde görevli branş öğretmenleri ile aynı görevi yapan ücretli usta öğreticilerin kadroya geçirilmesi ve böylece branş öğretmenleri ile ücretli usta öğreticilerin aynı özlük haklarına sahip olması ve ders ücretlerinde eşitlik sağlanmaktadır. 
MADDE 2- Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme maddesidir. 

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. 

“GEÇİCİ MADDE 47- Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Halk Eğitim Merkezlerinde 5 yıl süreyle çalışan ve son iki yıl içerisinde düzenlenen KPSS sınavlarından Genel Yetenek Genel Kültür alanlarından 50 (elli) puan almış, Milli Eğitim Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken belirtilen memur kadroları için belirlenen şartları sağlayan ücretli usta öğreticilerin, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altın, gün içinde atamaları yapılır. 
Bu madde kapsamında usta öğreticilerin atanacaği memur kadroları başka bir işleme gerek kalmaksızın atama işleminin yapıldığı tarih itibarıyla ihdas edilerek Milli Eğitim Bakanlığına ait kadro cetvellerinin ilgili bölümlerine eklenmiş sayılır. İhdas edilen kadrolar Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. 
Bu maddenin uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Milli Eğitim Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı yetkilidir." 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (11)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB Personel Haberleri