MEB mesleki eğitim genel müdürüne aşağıdaki soruları soralım…
Milli Eğitim Bakanlığında Mesleki eğitim genel müdürlüğüne bağlı olarak ustalık telafi eğitim programı açıldı.
Bu program ;
1-Bu program lise ve üniversite mezunlarını kapsıyor.
2-Bu programa kayıt olan öğrenciler 27 hafta okula gelmeden işletmede eğitim alıyor.
3-27 haftanın sonunda ilk yapılacak ustalık sınavına giriyor.
4-Bu programa kayıt olan öğrenciler 12.sınıf statüsündeler, işletmeler teşvik alıyorlar ve bu tutar net asgari ücretin en az %50 si. (2.126,00 TL)
PROGRAMIN UYGULANMASINDA YAŞANAN SIKINTILAR NELER ?
1-Bu programa kayıt olan kişiler kalfalık sınavına alınmadan direk ustalık sınavına alınıyorlar. 3308 sayılı kanuna göre bir kişinin usta olabilmesi için; Öncelikle kalfalık yeterliliğine sahip olması ve kalfalık sınavından başarılı olması gerekir.
2-Bu programın yeni istihdam alanları açması beklenirken, işletme sahipleri mevcut sigortalı çalıştırdıkları lise ve üniversite mezunlarını bu programa kayıt yaptırmakta, bu sayede teşviklerden yararlanma yoluna gitmektedir bu durum yeni işe almaların önünü tıkamaktadır.
3-27 haftanın sonunda sınavdan başarısız olan veya program bitmeden programı bırakanların, tekrar başlamaları, alan değiştirmeleri… Vb. konularda netlik bulunmamaktadır.
4-Normal programda lise ve üniversite mezunları 10.sınıfa kaydedilerek gerekli kazanım ve iş deneyimleri yaz ayları dâhil 3 yıllık bir eğitim sürecinde verilecekken, bu uygulanan programla 27 haftada 3 yıllık eğitim verilmeye çalışılmaktadır. Bu durum kazanımların tam yerleşememesine, işletmelerde gerekli becerenin tam kazanılamamasına neden olmaktadır. Yapılacak ustalık sınavında bu eksik eğitimler öğrencinin karşısına çıkacak ve ustalık sınavında başarısız olunacaktır.
5-Yeni programın bu şekilde uygulanması, iş yeri sayısının ve öğrenci sayısının kontrolsüz artmasına neden olacak, buda öğretmenlerin işletmeleri ve öğrencileri yasal ders saatleri ile kontrol edilmesini imkânsız kılacaktır.
Bu programa başvuran kursiyer sayısı 800 bünü aşmış ve her ay devletten 1 milyar üzerinde para alınmaktadır .
Bakan Özer, bu programla sanayi kuruluşlarının ara elaman ihtiyaçlarını karşılamak istese de planlama ve uygulama da yapılan hatalar nedeniyle iş yerlerinde Sigortalı olarak çalışan ustalar bile bu programa yazılarak iş yerleri kursiyer başına para almaktadır .
Şanlıurfa ilinde 65 yaşında kursiyer çırak ve usta olmaya gelmiyor herhalde …
Sonuç olarak ; Mesleki eğitim genel müdürü Nazan Şener’in tüm bu sıkıntılardan ve aksaklıklardan haberi var mı ?
kamudanhaber