Kurs adı altında 'yolsuzluk' iddiası!
Rüşvet, kayırmacılık ve yolsuzluk 'hastalığımızdan' kurtulamadık bir türlü! Bu kirli çark, ilk nerede, ne zaman, kim tarafından kuruldu bilinmez ama geçmişten günümüze kadar birileri bir şekilde hep 'yolunu' buldu!..
Öyle bir hastalık ki ahlaksızlığa dost, adalete düşman, kutsal değerlerimizi ayaklar altına alan, devlete ve toplum arasındaki güveni yok eden...
Bu hastalığı daha da çekilmez hale getiren ise kabullenip 'Çark böyle dönüyor!' diyerek meşrulaştırmak ve karşı çıkanları 'keriz' yerine koymak...
Bir umut; bu hastalığı normal görenlere şifa olması amacı ve temennisiyle lafı eğip bükmeden söyleyelim:
'Rüşvet, kayırmacılık ve yolsuzluk kul hakkıdır, yetimin lokmasına göz koymaktır, hırsızlıktır! İnançlıysanız haram ve günahtır, cezasını bu dünyada görmeniz muhtemeldir, inancınız yoksa insanlığın evrensel ilkelerine aykırıdır. Hukuk çerçevesinde suç, insanın duygu, düşünce ve davranışlarını inceleyen bilim dalı psikolojiye göre ahlaksızlıktır! Türk milletinin geleneklerine, karakterine, kimliğine ters, birliğimizi ve dirliğimizi yok etmeye kasıttır. Devlet ve millet düşmanlığıdır!..'
***
Bunları neden yazdığıma gelince...
Önce 'Kötü kurum yoktur, işini kötü yapan insanlar ve paydaşlar vardır!' sözünü hatırlatalım, niyetimiz belli olsun.
Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokul ve lise öğrencilerinin derslerde edindikleri kazanımları pekiştirmelerini sağlamak, sürekli ders çalışan ve sosyal yönden kendini eksik bırakmış bireyler olmalarının önüne geçmek gibi amaçlarla ücretsiz 'Destekleme ve Yetiştirme Kursları' yani 'takviye kurs' uygulamasını başlatmıştı. 2013 yılında, dershanelerin kapatılma sürecinde yapılan, yerinde bir hamleydi. İmkânı olan ya da olmayan bütün öğrenciler için eğitimde fırsat eşitliği sağlanmıştı.
Uygulama halen devam ediyor. Bir kursun açılması için en az 10 öğrencinin talepte bulunması gerekiyor. Kurslarda ders veren öğretmenlere iki katı ücret ödeniyor. Ayrıca ders veren öğretmenin hizmet puanı, ders vermeyen öğretmene göre yüzde 50 yüksek oluyor. Son olarak takviye kursu ek ders ücreti 2020 yılı itibarıyla 34,45 TL.
İşte bu 'takviye kursları', ülkemizin sanatçı ihtiyacını karşılamada çok önemli role sahip Bursa Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi'nde amacından çıkmış, yolsuzluk kapısı olmuş!
Yani birileri yine 'yolunu' bulmuş!..
***
İddialara göre, yaklaşık 285 öğrencisi bulunan okulda 17 öğretmenin takviye kursu açtığı, ancak bazılarının hiç yapılmadığı, bununla ilgili açılan soruşturmada öğretmenlerin haksız kazanç elde ettiğinin saptandığı belirtiliyor. Aynı zamanda Eğitim Bir-Sen Bursa İl Başkan Yardımcısı olan okul müdürünün, konuyu kapatmaya çalıştığı, öğrencilere 'Müfettişler sorarsa kurs yaptık deyin' şeklinde talimatlar verildiği, bu talimata uyan öğrencilerin devamsızlıklarının silindiği, talimata uymayan öğrencilere ise kınama ve okuldan uzaklaştırma gibi cezalar verildiği, yapılanlara karşı çıkan öğretmenlere ise mobbing uygulandığı öne sürülüyor!
Daha bitmedi!..
Öğrencilerin hangi öğretmeni, kaç öğrencinin seçtiğine dair bilgilerin objektif olarak paylaşılmadığı, bazı öğretmenlerin kendilerini seçmeleri için öğrencilere WhatsApp üzerinden mesajlar gönderdiği, öğrencilerin seçtiği öğretmenler değil de söz konusu sendikaya üye öğretmenlerin görevlendirildiği, bu sayede hizmet puanlarının yükselmesini sağladıkları iddia ediliyor.
Devlet soygununa duyarsız kalamayan birkaç vatansever velinin CİMER'e şikayet etmesi sonucu ortaya çıkan skandalın, İl Disiplin Kurulu tarafından yapılan inceleme sonucunda da tespit edildiği, ilgili kişiler hakkında disiplin ve mali yönden yaptırım teklifi getirildiği, ancak uygulanmadığı belirtiliyor!
Daha neler neler!..
Bu arada tüm bu iddialar, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Bursa'ya gelen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a zarf içinde bizzat teslim edilmiş. Bakan Selçuk 'İlgileneceğim' demiş ancak yoğunluktan(!) olsa gerek henüz bir netice alınamamış.
Şimdi bu kirli çarkı yıkmak isteyen vatansever veliler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu almaya çalışıyor.
***
Bir not: Gördüğünüz yanlışları söylemeye cesaret edemezseniz, zamanla benimsersiniz. Ve o yanlışlar size doğru görünmeye başlar!..
Bursa'daki devlet okulunda 'haksız kazanç' iddiası! İl Milli Eğitim'den açıklama var...
Bursa Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi'ndeki bazı öğretmenlerin takviye kurs adı altında haksız kazanç sağladığı iddialarıyla ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden açıklama geldi. Söz konusu iddiaları doğrulayan yetkililer, öğretmenlere disiplin ve mali yönden yaptırım teklifi getirildiğini, itiraz sürecinin ise devam ettiğini söyledi.
Yaklaşık 285 öğrencisi bulunan Bursa Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi'nde bazı öğretmenlerin takviye kurs adı altında haksız kazanç sağladığı öne sürüldü. Okulda 17 öğretmenin takviye kursu açtığı, ancak bazılarının hiç yapılmadığı, öğrencilere 'Müfettişler sorarsa kurs yaptık deyin' şeklinde talimatlar verildiği, bu talimata uyan öğrencilerin devamsızlıklarının silindiği, talimata uymayan öğrencilere ise kınama ve okuldan uzaklaştırma gibi cezalar verildiği iddia edildi. Aynı zamanda Eğitim Bir-Sen Bursa İl Başkan Yardımcısı olan okul müdürünün konuyu kapatmaya çalıştığı, yapılanlara karşı çıkan öğretmenlere ise mobbing uygulandığı öne sürüldü.
ÖĞRENCİLERE BENİ SEÇİN MESAJI
Ayrıca öğrencilerin hangi öğretmeni, kaç öğrencinin seçtiğine dair bilgilerin objektif olarak paylaşılmadığı, bazı öğretmenlerin kendilerini seçmeleri için öğrencilere WhatsApp üzerinden mesajlar gönderdiği, öğrencilerin seçtiği öğretmenler değil de söz konusu sendikaya üye öğretmenlerin görevlendirildiği, bu sayede hizmet puanlarının yükselmesini sağladıkları iddia edildi.
CİMER'E ŞİKAYET EDİLDİ
CİMER'e yapılan şikayet sonucu ortaya çıkan skandalın, İl Disiplin Kurulu tarafından yapılan inceleme sonucunda da tespit edildiği, ilgili kişiler hakkında disiplin ve mali yönden yaptırım teklifi getirildiği, ancak uygulanmadığı iddia edildi.
YAPTIRIM TEKLİFİ
Söz konusu iddialarla ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden açıklama geldi. İddiaları doğrulayan İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, gündeme gelen konuyla ilgili soruşturmanın açıldığını ve Kasım ayında sonuçlandığını söyledi. Haksız kazanç sağladığı tespit edilen öğretmenlerle ilgili disiplin ve mali yönden yaptırım uygulanması teklifi getirildiğini belirten yetkililer, 'cezaların uygulanmadığı iddiasını' 'Karşı tarafın itiraz süreci devam ediyor' şeklinde yanıtladı.
İsmail ARSLAN/yenidonem.com
Editörün Notu: İddialar hakkında Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğünce sitemize açıklama gönderilmesi durumunda yayımlanacaktır