Ankara’da bir lisede okul müdürü olduğu öğrenilen M.T.’nin skandal uygulamaları, CİMER’e yapılan şikâyetler ve müdürün ticari ilişki kurduğu şirketin yetkilisinin söylemleriyle ortaya konuldu. Okuldaki hurdaları kayıt dışı olarak sattığı öne sürülen müdürün, Okul Aile Birliği parasından yaptırdığı tadilat işi kapsamında şirkete eksik fatura kestiği, okuldaki temizlik personeline, “Eşini İŞKUR’lu gösterip, onun yerine sen çalış” diyerek baskı yaptığı belirtildi.
TEMİZLİK GÖREVLİSİNE BASKI
Soruşturma ve dava konusu detayları, şikâyet dilekçelerinde tek tek anlatıldı. Müdürün, soruşturma sonucu doğruluğu da kanıtlanan ve “Usulsüz işçi çalıştırmak” olarak değerlendirilen uygulaması şu oldu:
•Okul Aile Birliği’nin Ekim 2019’da aldığı karar kapsamında S.T. isimli temizlik personeli, okulda göreve başladı. Okul Müdürü M.T, görevliye, “Ya eşini İŞKUR’lu gösterip sen çalışırsın ya da seni işten çıkartırız” dedi. İşsiz kalmaktan korkan temizlik personeli, müdürün söylediklerini uygulayarak İŞKUR aracılığıyla okulda çalışıyor gösterdiği eşi yerine okulda çalışmaya devam etti. Okulun müdür yardımcısı, konuyla ilgili CİMER’e şikâyet başvurusunda bulundu.
TADİLAT PARASI KAYIP
Müdürün, okulda yaptırılan inşaat işlerine ait ödeme tutarlarını Okul Aile Birliği hesabından tam olarak alıp, hak sahiplerine eksik ödediği bildirildi. Okulda görevli bir öğretmenin şikâyet dilekçesinde anlattığı usulsüzlük, hak sahibince de doğrulandı. Ulaştığımız hak sahibinin, “Biz daha sonra müdürle aramızda anlaştık” dediği uygulamalar, şikâyet dilekçesinde şöyle anlatıldı:
•Öncelikli ihtiyaç olmadığı halde, müdür odası ve öğretmenler odası tadilat için bir şirkete verildi. Müdür, “37 bin 500 TL’ye anlaştım” dediği firma işi tamamladıktan sonra Okul Aile Birliği’nden firmaya ödemek üzere 30 bin TL aldı. Ardından okul müdürü, firmaya 30 bin TL ödeme yaptığını, işleri yarım bıraktığı için şirkete daha fazlasını ödemeyeceğini söyledi. Ancak şirket yetkilisi, kendilerine 25 bin TL ödeme yapıldığını belirtti. Okul Aile Birliği üyeleri, firmadan kesilen 5 bin TL ile ilgili kendilerine herhangi bir bilgi verilmediğini savundu. Müdürün okul ait bazı malzemeleri hurda olarak sattığı kaydedildi. Müdür M.T’nin uyarı cezası almasına neden olan uygulamaların detayları bir öğretmen şöyle paylaştı:
•Hurda olarak nitelendirilen ancak hurda olup olmadıkları bilinmeyen malzemelere ait ilk satışı F.E’den duyduk. Kendisinin hurdacı tanıdığı olduğunu, tanıdığının satın aldığı hurdaların parasını müdür beye verdiğini öğrendik. Müdüre, nelerin satıldığını sorduğumuzda, ‘Siz karışmayın’ yanıtını aldık. Okul Aile Birliği Başkanı, ay sonunda hesapları kontrol ettiğinde 7 bin 500 TL’lik hesaba yatırıldığını gördü. Hurdaları 7 bin 500 TL’ye satıp satmadığını sorduğumuz müdür, hurda parası hakkında bilgi vermedi.
Kayıt dışı satışı yapıldığı belirtilen malzemelerden bazıları, şikâyet dilekçesinde şöyle sıralandı:
-Yedi adet tepegöz,
-Bir adet güç kaynağı,
-Buzdolabı, çamaşır makinesi,
-Masa ve sandalye...
(450-500 adet)
Mahkeme kararı bozdu
Okul müdürünün, bu uygulamaları, soruşturma konusu da oldu. İddiaya konu fiillerden bazılarına yönelik uyarma-kınama cezaları alan ve görev yeri değiştirilen müdürünün itirazı üzerine Ankara 7’ncisi İdare Mahkemesi, “İşlemler müdürlükten alınmayı gerektirmiyor” diyerek kararı bozdu. Yerel mahkemenin kararı üzerine M.T, çok sayıda usulsüzlükle anıldığını okuluna müdür olarak döndü.
birgün