Genel Başkan Ali Yalçın, TV5’te ‘Eğitim Dünyası’ programında salgın süreci, eğitim ve sorunlar üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Okullara acilen bütçe gönderilmelidir
Bakanlık yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde gündeme getirdikleri başlıklardan birinin de okullara bütçe verilmesi olduğunu dile getiren Yalçın, şunları söyledi: “Okul aile birlikleri üzerinden yürütülüyordu okulların ihtiyaçlarının karşılanması. Şu anda okul aile birliklerinin bütçeleri boş. Ancak okullarda hijyenin sağlanmasına yönelik talimatlar ve yazılar geliyor. O yüzden okul yöneticilerinin stresi son derece anlaşılmalı, bir an önce de gereği yapılmalıdır. Bu anlamda bütçe göndermediğiniz yere soruşturma için müfettiş gönderirseniz bizler de sesimizi yükseltiriz. Okullarda çok yoğun bir personel ihtiyacı da olacak bu süreçte. İş-Kur’dan yeterli miktarda yardımcı personel alınmadığında da bu, yöneticilerin sırtında ciddi bir yük. O yüzden bakanlığın vakit geçirmeden okullara bütçe göndermesi gerekiyor.”
Öğretmenlerin aile bütünlüğü talepleri karşılanmalıdır
Millî Eğitim Bakanlığı’ndaki öğretmen alımının öğretmenlerin hareket etme kabiliyetini azalttığını belirten Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanlık hiçbir boşluk üretmeyecek şekilde adalet ve hakkaniyete dayalı bir sistem getirmelidir. Planlama yapmalıdır. Sistemi oturtmak gerekiyor. Aileler bir araya gelmek istiyor. Tayinini yıllarca bekliyor. Eğitim çalışanlarının en önemli önceliği aile bütünlüğünün sağlanmasıdır. Bu talebi de bakanlığa ilettik”
Salgın sürecinden kaynaklı bir mağduriyet bulunduğunu söyleyen Yalçın, “Bakanlık mazeretleri dikkate alıyoruz, diyor. Pandemi sürecinden kaynaklı oluşan bir mağduriyet var. O yüzden ‘bu konuda genel iptal yapılabilir mi’ gibi sorular var. Aslında bu bakanlığın planlamasına bağlıdır. Bakanlığın bir sistem tasarımı yapmamasından kaynaklanmaktadır. Biz bakanlığa bu konuda bir sistem önerisi sunduk” değerlendirmesinde bulundu.
Atanan öğretmenlerimiz bir an önce göreve başlatılmalıdır
Atanan öğretmenlerin bir an önce göreve başlatılması için takvimin hızlı bir şekilde işletilmesi gerektiğini kaydeden Yalçın, “18 Mart’ta atanan öğretmenlerimizin yaşadıklarını kamuoyu da yakından izledi. Biz de üzerimize düşeni yapmaya çalıştık. Şimdi dönem başında atanan 20 bin öğretmen arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımız, göreve başlama sürecinin geciktirilmesinden dolayı belirsizlik içerisinde bekliyorlar, bir an önce göreve başlatılmalıdır” diye konuştu.